Άποψη

Αναζητώντας το κοινωνικό πρόσημο

Αναζητώντας το κοινωνικό πρόσημο
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για την Κυβέρνηση, μέσω των μέτρων και των πρωτοβουλιών της, επιχειρεί να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, σε μια συγκυρία που η καθημερινότητα των πολιτών και τα δεδομένα της οικονομίας δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο.

Ο μύθος θέλει τον Ηρακλή να κόβει ένα κεφάλι από τη Λερναία Ύδρα και να βγαίνουν δύο. Κάπως έτσι μοιάζουν και με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση: πάει να ασχοληθεί με ένα και προκύπτει δεύτερο. Για παράδειγμα: εκεί που έπρεπε να αναζητηθεί κοινή ευρωπαϊκή περπατησιά, αίφνης προέκυψε θέμα με τη Γαλλία, κάτι που δεν υπήρχε προ των εκλογών και ασχέτως αποτελέσματος θα παραμείνει και μετά το δεύτερο γύρο, ακόμη κι αν εκλεγεί ο Μακρόν-πολλώ δε μάλλον αν δεν εκλεγεί…

Βεβαίως, ο ίδιος ο μύθος λέει, ότι εν τέλει ο Ηρακλής κατάφερε να νικήσει τη Λερναία Ύδρα, θάβοντας το τελευταίο κεφάλι στο έδαφος, αλλά αφού ήδη είχε πάρει τη βοήθεια του Ιόλαου. Γι’ αυτό και ο Ευρυσθέας δεν αναγνώρισε τον «άθλο» στον Ηρακλή, επειδή έλαβε βοήθεια…

Ευρωπαϊκή συνδρομή

Μάλλον δεν απασχολεί κάτι τέτοιο την Κυβέρνηση, η οποία αντιθέτως επιδιώκει την ευρωπαϊκή συνδρομή και βοήθεια, ακριβώς για να αποφύγει τα…δηλητηριώδη βέλη. Στο μύθο τα βέλη ήταν από το αίμα της Λερναίας Ύδρας. Στην περίπτωση μας, τα «βέλη» έρχονται από τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά ως παράγωγα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, των συνεπειών του πολέμου, της έξαρσης των κινήσεων λαϊκισμού και δημαγωγίας. Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό…

Στο Μαξίμου υπάρχει…διπλή ευρωπαϊκή αγωνία: αφενός για το αν, σε ποια κατεύθυνση και πότε θα κινηθούν οι αποφάσεις για την κρίση. Αφετέρου για την ισορροπία μετά την 25η Απριλίου όταν θα έχει αναδειχθεί ο νέος Γάλλος Πρόεδρος.

Είναι και η καθημερινότητα

Ωστόσο, στο επιτελείο του Πρωθυπουργού υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι, καλή μεν  η πολιτική μακράς πνοής με στρατηγικούς και μεγαλεπήβολους στόχους, καλύτερη όμως η καθημερινότητα. Η μια δίνει και χτίζει κύρος, η άλλη χτίζει εμπιστοσύνη και κερδίζει εκλογές

Γι’ αυτόν το λόγο, όλο και πιο συχνά τελευταία ο Πρωθυπουργός είτε με δημόσιες παρεμβάσεις του στο εσωτερικό, είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με Ευρωπαίους παράγοντες επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη για άμεσες και χωρίς χρονοτριβή αποφάσεις. Το μήνυμα που έχει πάει στις Βρυξέλλες είναι σαφές: εφόσον σημειωθεί καθυστέρηση, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη μονομερώς να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα εξαντλούν τα περιθώρια στήριξης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση της ενέργειας.

Μέτρα στήριξης

Πλέον αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, σε κάθε κίνηση που γίνεται να αναδεικνύεται το «κοινωνικό της πρόσημο».

Όχι μόνο με τις παρεμβάσεις με επιδόματα και τα μέτρα στήριξης, αλλά και σε κάθε άλλη κυβερνητική δραστηριότητα θα επισημαίνεται και θα τονίζεται το κοινωνικό της πρόσημο. Από τις μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή πολιτική μέχρι το… «Ελλάδα 2.0».

Ως προς τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο επισημαίνονται: η  αυξημένη  επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, η επιδότηση της τιμή του πετρελαίου κίνησης, η επιδότηση της βενζίνης, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί, η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλή δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η καταβολή  μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού, καθώς και οι αγροτικές ενισχύσεις.

Ενίσχυση της κοινωνίας

Η θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει πάντα με την κοινωνική συνοχή». Κι όπως επιδιώκουν στην Κυβέρνηση: «κάθε ευρώ που μπαίνει στη χώρα πρέπει να ενισχύει την ποιότητα ζωής και το εισόδημα της κοινωνίας».

Και ο στόχος αυτός αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» για την εφαρμογή του οποίου έγινε την Παρασκευή  η πρώτη πληρωμή ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Διότι ναι μεν έχει τιτλοφορηθεί κι έχει… «μπρανταριστεί» (όπως θα έλεγαν οι επικοινωνιολόγοι) το Εθνικό σχέδιο, αλλά πρέπει να μεταφραστεί σε…απλά Ελληνικά για να καταλάβει ο πολίτης τι σημαίνει για την καθημερινότητα και την τσέπη του.

Οι άξονες αυτού του προγράμματος είναι δυο::

  • Ήδη είναι η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο καθίσταται σημαντικό αυτή την περίοδο που αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος. Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το «Εξοικονομώ» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα Ι», που αφορούσε στην αγορά, μέσω voucher, τεχνολογικού εξοπλισμού, με δικαιούχους πάνω από 500.000 μαθητές και εφαρμόζεται το «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», που αφορά στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικούς και μαθητές πυρόπληκτων περιοχών, με 170.000 ωφελούμενους.

Πρόσθετες δράσεις

Παράλληλα, στο ίδιο Εθνικό Σχέδιο έχουν ενταχθεί πρωτοβουλίες και δράσεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο όπως: τα προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς για 80.000 ανέργους, το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, ο προσωπικός Βοηθός ΑμΕΑ, το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία της υγείας, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού. Σημαντική θέση στο σχεδιασμό έχει και η δράση «δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων». Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό των χώρων, καθώς και για την πρόσληψη έως δύο βρεφονηπιοκόμων για χρονικό διάστημα 24 μηνών.

Ακροβασία

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η Κυβέρνηση, επιχειρεί να «μεταφράσει» σε κοινωνικό αντίτιμο, όσα μέτρα και πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, όχι μόνο οδεύοντας προς τις κάλπες. Αλλά, αν όχι κυρίως, για να «καταπολεμήσει» τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για αδράνεια και ακινησία, την ώρα, που έχουν υιοθετηθεί πολιτικές που απορροφούν μεγάλο μέρος των συνεπειών της κρίσης. Και -το βασικότερο- με ένα προϋπολογισμό που ακροβατεί επικίνδυνα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments