Διεθνή

ΗΠΑ: “Personae non gratae” Αλβανοί Πρωθυπουργοί, βουλευτές και καναλάρχες

ΗΠΑ: “Personae non gratae” Αλβανοί Πρωθυπουργοί, βουλευτές και καναλάρχες

Πηγή Φωτογραφίας: slobodenpecat

Στη λίστα του State Department των ΗΠΑ, όπου συμπεριλαμβάνονται αξιωματούχοι που κατηγορούνται για διαφθορά και υπονόμευση της δημοκρατίας βρίσκονται συνολικά έξι πρώην βουλευτές και πρωθυπουργοί

Στη λίστα του State Department των ΗΠΑ, όπου συμπεριλαμβάνονται αξιωματούχοι που κατηγορούνται για διαφθορά και υπονόμευση της δημοκρατίας βρίσκονται συνολικά έξι πρώην βουλευτές και πρωθυπουργοί, καθώς και επιχειρηματίες της Αλβανίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, κήρυξαν ως « persona non grata» τον πρώην βουλευτή του Ελμπασάν  Αρίφ Ρακίπι και τον ιδιοκτήτη των μέσων ενημέρωσης Ιλί Ντρόκι , ενώ νωρίτερα μέρος της λίστας ήταν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός  Σαλί Μπερίσα, ο Τομ Ντόσι, Βανγκιούς Ντάκο και ο  πρώην γενικός εισαγγελέας Αντριάτικ Λάλα. Σαλί Μπερίσα: Ελληνίδα διπλωμάτης "τύλιξε" ερωτικά και στρατολόγησε τον  Ράμα! - Video

Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία, έκλεισαν κανάλια

Ο Ιλί Ντρόκι κηρύχθηκε «non grata» από τις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται υπό έρευνα της αλβανικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς για εγκληματικές ενέργειες!

Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε για εκβιασμό και δωροδοκία για μη δημοσίευση διαψεύσεων στα μέσα ενημέρωσης του και εμπλοκή σε διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια με υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας για προσωπικό όφελος.

Σύμφωνα με την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς, από τον υπολογισμό των προσωπικών εσόδων του Ντρόκι από τις εταιρείες του και τα έξοδα που πραγματοποιεί, έχει προκύψει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ιλί Ντρόκι, γνωστός και ως Τζεμάιλ Πασμάτσιου, συνελήφθη για ηρωίνη το 1998 στην Τουρκία και ερευνήθηκε το 2015 στην Ιταλία για διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς, η δραστηριότητα αυτή χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Ντρόκι για να δημιουργήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει σήμερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιβάλει κυρώσεις κατά ορισμένων παραγόντων στα Δυτικά Βαλκάνια για τις αποσταθεροποιητικές και διεφθαρμένες δραστηριότητές τους.

«Η DASH και το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβαν δράση για να επιβάλουν κυρώσεις στους παράγοντες των Δυτικών Βαλκανίων για αποσταθεροποιητικές και διεφθαρμένες δραστηριότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν υπεύθυνους αυτούς που απειλούν τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής».

Στοχοποίηση και για τον Σβετοζάρ Μαρόβιτς

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στοχοποίησε τον Σβετοζάρ Μαρόβιτς, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρώην αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου μέχρι το 2015, όταν και συνελήφθη από τις αρχές της χώρας για ύποπτη συμμετοχή σε υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν κατασκευαστικά έργα.

Ο ίδιος υπέγραψε δύο δηλώσεις το 2016, αποδεχόμενος όλες τις κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του, σύμφωνα με το υπουργείο, αλλά έφυγε για τη Σερβία προτού εκτίσει την ποινή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments