Διεθνή

Ενεργειακή μετάβαση και πόλεμος

Ενεργειακή μετάβαση και πόλεμος
Ο πόλεμος, που ξεκίνησε ο Ρώσος πρόεδρος στις 24 Φεβρουαρίου, έχει επιπτώσεις στην οικονομία μας, στις τσέπες όλων μας

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε ο Ρώσος πρόεδρος στις 24 Φεβρουαρίου, έχει επιπτώσεις στην οικονομία μας, στις τσέπες όλων μας. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την κατανάλωση ενέργειας.  Παράλληλα με τον ανθρώπινο πόνο, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί παράπλευρες ζημιές που θα αντηχούν εδώ, στα διαμερίσματά μας, στους μετρητές μας.

Οι οικονομικές κυρώσεις, που εύλογα επιβλήθηκαν στη Ρωσία, έχουν ως παράπλευρη απώλεια να μας στερούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και ενισχύοντας τις ανησυχίες μας για ελλείψεις.

Ομολογουμένως, αυτές οι εντάσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας είχαν εμφανιστεί ήδη πέρυσι και είχαν προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Αλλά η σύγκρουση τα έχει χειροτερέψει, εκθέτοντας την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από χώρες που κυβερνώνται από απρόβλεπτους ηγέτες.

Μέχρι τότε, κλείναμε ουσιαστικά τα μάτια μας στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, γιατί δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς τον μαύρο χρυσό της. Αλλά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πολιτική της στρουθοκαμήλου δεν αποτελεί πλέον λύση. Αυτή η κρίση μπορεί έτσι να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση.

Η απειλή διακοπής ρεύματος και η εκτίναξη των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τις ανησυχητικές αναφορές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι δεν έχουν πραγματικά καμία δικαιολογία να μην παρέμβουν με την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments