Κόσμος

Γαλλικές εκλογές 2022: Νέα δημοσκόπηση δίνει 53% στον Μακρόν στον β’ γύρο

Γαλλικές εκλογές 2022: Νέα δημοσκόπηση δίνει 53% στον Μακρόν στον β’ γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: twitter-leparisien

Η δημοσκόπηση χρήζει νικητή του β' γύρου τον Εμανουέλ Μακρόν με 53% - Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν ανάμεσα σε ψήφο στον Μακρόν, λευκό ή αποχή, σημειώνοντας πως η επιλογή Λε Πεν δεν προσφαίρεται

Με ποσοστό 53% δίνει νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών  τον Εμάνουελ Μακρόν νέα δημοσκόπηση της Opinioway-Kéa Partners για την Les Echos και το Radio Classique, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία αναμένεται να φθάσει το 69%.

Εν τω μεταξύ, σε ηλεκτρονική διαβούλευση που έγινε μέσω της κομματικής πλατφόρμας Popular Action, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Η Ανυπότακτη Γαλλία» («La France insoumise») Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν ανάμεσα σε ψήφο στον Μακρόν, λευκό ή αποχή. Η επιλογή «Μαρίν Λεπέν» δεν προσφέρεται, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε τη βραδιά του α’ εκλογικού γύρου.

Ο Μελανσόν, σε σχετική επιστολή του, διευκρινίζει ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης «δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως οδηγία που δίνεται σε οποιονδήποτε».

Οι θέσεις Λε Πεν για την εξωτερική πολιτική

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λε Πεν μιλώντας μπροστά σε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων στο Παρίσι, σε μία επεισοδιακή συνέντευξη, όπου αρνήθηκε ότι έχει φιλορωσικές σχέσεις, παρουσίασε τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική, δηλώνοντας ότι θα «αποκαταστήσει τη μοναδική θέση της Γαλλίας» στον κόσμο γιατί είναι «μια μεγάλη δύναμη».

Η Λεπέν έκανε λόγο για «αποκατάσταση της επιρροής της γαλλικής διπλωματίας» σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι κληρονόμος του Χριστιανισμού, του ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού.

Ανέφερε μάλιστα ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β πριν από σαράντα δύο χρόνια, είχε περιγράψει τη Γαλλία ως παιδαγωγό.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η αρχή που θα καθοδηγήσει τα βήματά της είναι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και η επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της γαλλικής διπλωματίας: ανεξαρτησία, ισότητα και συνέπεια».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη διπλωματία που θα εφαρμόσει εάν εκλεγεί στις 24 Απριλίου, η Λεπέν υποστήριξε την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, «χωρίς φυσικά να αποκηρύξει την πολυμέρεια».

Ζήτησε επίσης την «αποκατάσταση της μυστικής διπλωματίας, γιατί είναι η μόνη που είναι αποτελεσματική», επικρίνοντας έτσι αυτό που ονόμασε «φλύαρη και ανοιχτή διπλωματία του Εμανουέλ Μακρόν».

Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας, η Μαρίν Λεπέν ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «καμία εχθρότητα» προς τη Γερμανία και θέλει να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με τη χώρα, αλλά επισημαίνει «αποκλίνοντα συμφέροντα». Καταλόγισε ωστόσο στην πρώην καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ «επιδέξια ηγεμονία» στην Ευρώπη που οδήγησε σε λύσεις καταστροφικές για την Ευρώπη και για τη χώρα της.

Ισχυρίστηκε ότι «γνωρίζει καλά την οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και τις αμοιβαίες πολιτιστικές και πολιτισμικές επιρροές» των δύο χωρών και συνέχισε: «Είναι φυσιολογικό για το Βερολίνο να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και εμείς τα δικά μας, κάτι που ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ανεπαρκώς».

«Δεν θα αφήσω τη Γερμανία να καταστρέψει τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία», είπε ακόμη η Λεπέν.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, η Λεπέν είπε ότι θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αποκηρύξει την εφαρμογή του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Τάχθηκε υπέρ μιας «στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, μόλις θα τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και διευθετηθεί με ειρηνευτική συνθήκη».

«Αυτό είναι το συμφέρον τη Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν να αναδύεται μια στενή σινο-ρωσική σχέση», εκτίμησε η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη διπλωματία στο Παρίσι.

Η Μαρίν Λεπέν αρνήθηκε επίσης ότι θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπε ότι θέλει «να τη μεταρρυθμίσει εκ των έσω».

«Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω, αλλά όσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε από το στενό μανδύα των Βρυξελλών τόσο περισσότερο θα κοιτάμε προς τον ευρύτερο κόσμο», είπε η Λεπέν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments