Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρομακτική πρόβλεψη για την μεγαλύτερη αρματομαχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρομακτική πρόβλεψη για την μεγαλύτερη αρματομαχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Πολωνία έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σε μια τρομακτική πρόβλεψη αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία προχώρησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. Η Πολωνία έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Ουκρανούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ίδιο πολύ σύντομα θα ξεκινήσει μια μεγάλη μάχη με άρματα η οποία θα θυμίζει κατά πολύ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η πιο αποφασιστική μάχη θα ξεκινήσει πιθανώς σύντομα, και ταυτόχρονα θα είναι η μεγαλύτερη μάχη με άρματα μάχης σε αυτό το μέρος του κόσμου, σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοραβιέτσκι. «Εννοώ τη γειτονιά της ανατολικής Ουκρανίας. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, πρέπει να βοηθήσουμε ενεργά στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία χάνει τόσα πολλά τανκς

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 680 άρματα μάχης. Εν τω μεταξύ, το Oryx, ένας ιστότοπος στρατιωτικών πληροφοριών που υπολογίζει τις στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία με βάση φωτογραφίες που αποστέλλονται από την εμπόλεμη ζώνη – λέει ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 460 άρματα μάχης και πάνω από 2.000 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με την Rand Corporation και το IISS, η Ρωσία διέθετε συνολικά περίπου 2.700 άρματα μάχης κατά την έναρξη της σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin κατά την έναρξη της σύγκρουσης και έκτοτε έχουν στείλει τουλάχιστον 2.000 ακόμη.

Τα Javelins μπορούν να εκτοξευθούν έτσι ώστε ο πύραυλος να εκραγεί στην κορυφή ενός άρματος, όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Πολλά ρωσικά άρματα είναι εφοδιασμένα με θωράκιση που απορροφά την πρόσκρουση των πυραύλων. Ωστόσο, τα Javelins είναι εξοπλισμένα με δύο κεφαλές. Η μία ανατινάζει την θωράκιση και η δεύτερη διαπερνά το πλαίσιο από κάτω.

Τα τανκ που εμφανίζονται στον πόλεμο

Από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα και στην περίπτωση των Ρώσων, έχουν αναπτυχθεί οι παλαιότεροι τύπου αρμάτων όπως T-72 (σε διάφορες εκδόσεις), Τ-80 και ελάχιστα Τ-90 ( η νέα γενιά του Τ-72). Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί έχουν κυρίως άρματα βασισμένα στο Τ-64 (ο πρόγονος του Τ-80) το οποίο κατασκευαζόταν στο Χάρκοβο όπως και λίγα Τ-80.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, ένα Τ72 (υπάρχει σε πολλές εκδόσεις) για παράδειγμα, εφοδιάζεται με κινητήρα diesel V12, με την ισχύ να αγγίζει έως τους 1.110 ίππους. Να σημειωθεί πως η αυτονομία των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης κυμαίνεται μεταξύ 450 – 700 χλμ. ενώ το βάρος ξεπερνά τους 40 τόνους.
Για όσους έχουν την απορία για το πόσο μπορεί να κοστίζει ένα άρμα, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ακρίβεια, καθώς παίζουν ρόλο διάφορες παράμετροι. Όσοι παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά και για μία τάξη μεγέθους, ένα Τ-72 (ως μεταχειρισμένο καθώς δεν κατασκευάζεται πλέον) κυμαίνεται μεταξύ 1-2 εκατ. ευρώ.

Ένα T-90 στα 4-5 εκατ. ευρώ ενώ το υπερσύγχρονο T-14 Armata (που δεν έχουμε δει ακόμα στην Ουκρανία –έχουν παραχθεί σχεδόν 100), εκτιμάται πως κοστίζει μεταξύ 8-10 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments