Άποψη

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Tι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας, ποιοι θα παρευρεθούν, ο ρόλος της Όλγας Γεροβασίλη

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Tι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας, ποιοι θα παρευρεθούν, ο ρόλος της Όλγας Γεροβασίλη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Tις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις, αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών

Με πανηγυρικό τρόπο θα επιδιώξει η Κουμουνδούρου, να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα-στις 7.30 η ομιλία Τσίπρα-το κρίσιμο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσημοι προσκεκλημένοι που θα παρευρεθούν είναι ο Ζόραν Ζάεφ, πρωην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, που θα μιλήσει, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα που θα στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, όπως το ίδιο θα πράξει και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του συνεδρίου, τηλεφωνικές επικοινωνίες με το σύνολο των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρώπης. Συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στη κρίση που έχει προκύψει από το πόλεμο στην Ουκρανία, τις διεθνείς επιπτώσεις, κυρίως για τις χώρες του Νότου, στο τομέα της ενέργειας.

Λέγεται, επίσης, πως τις τελευταίες ημέρες μεταξύ άλλων, στις συζητήσεις, αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών. Από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν θα παρευρεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς λείπει στο εξωτερικό…

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές πρόεδρος του συνεδρίου θα εκλεγεί η Όλγα Γεροβασίλη, ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται απολύτως ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και στο ρόλο της στις εσωκομματικές διεργασίες του συνεδρίου που δεν προβλέπονται να είναι και οι πιο «ήσυχες». Η έμπειρη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χαίρει εκτιμήσεως από το σύνολο των μελών του κόμματος, ενώ η επιλογή της για τη θέση του προέδρου, συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται διατεθειμένος να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος. Θα καταθέσει, όπως λένε αξιόπιστες πηγές, μια σειρά κυβερνητικών προτάσεων για τη διέξοδο από την οικονομική κρίση. Προτάσεις που έχουν συζητηθεί στη Κουμουνδούρου και ο ίδιος έχει ζητήσει τη γνώμη των στενών οικονομικών του συμβούλων.

Θα καταθέσει προτάσεις για ενίσχυση μισθών και εργασίας, με συγκεκριμένα νούμερα που, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες θα είναι σε συνάρτηση με τη παρούσα κατάσταση- πληθωρισμός, πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, δημοσιονομικά ελλείμματα.

Θα αναφερθεί στο ζήτημα της ριζικής επίλυσης της ακρίβειας και των λογαριασμών, ζητώντας άμεσα την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ την ενίσχυση των νοικοκυριών, με ειδικά μέτρα και εν συνόλω και κατά περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκήσει δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβερνητικής πολιτικής και στην υπόθεση της πανδημίας αλλά και στην «ατολμία και χωρίς σχέδιο αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Οι επάλληλες κρίσεις έχουν επιβεβαιώσει πως το μέχρι πρότινος κυρίαρχο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και της αυτορρύθμισης των αγορών έχει χρεοκοπήσει οριστικά. Είναι επιτακτική ανάγκη για έναν νέο κόσμο.

Οι πολίτες και οι κοινωνίες διεκδικούν ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρό δημόσιο που θα διευρύνει και θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά για τη μείωση των ανισοτήτων, που είναι η σύγχρονη βασική διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σύστημα. Στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο απεχθάνεται το δημόσιο και το αξιοποιεί μόνο ως λάφυρο για μία ελίτ που εκπροσωπεί, όχι μόνο οξύνει κάθε μέρα περισσότερο τις ανισότητες σε βάρος των πολλών, αλλά είναι ο επίτιμος εκπρόσωπος της ιδεολογίας που χρεοκόπησε. Οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους, τη ζωή τους και την τσέπη τους την χρεοκοπία που τους κληροδοτεί».

Αναφορικά με το ευρύτερο πολιτικό πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις κυβερνήσεις συνεργασίας, θέτοντας ως βασική και αμετάκλητη προϋπόθεση τη ενίσχυση ενός διαλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις στη βάση ενός κοινού ολοκληρωμένου προγράμματος και όχι «στον πολιτικό τακτικισμό και στη μοιρασιά των θέσεων εξουσίας. Ένα μήνυμα με αποδέκτη σαφώς τον Νίκο Ανδρουλάκη…

Θα επαναφέρει το σύστημα των πρόωρων εκλογών ενώ κατά τη δική του εκτίμηση η κυβέρνηση δεν θα αντέξει περισσότερο από το ερχόμενο φθινόπωρο. Ένα θέμα που θα απασχολήσει το συνέδριο και για εσωκομματικούς λόγους, καθώς η προεκλογική ατζέντα και η συσπείρωση θα τεθεί και στο τραπέζι της εσωτερικής διαμάχης.

Αναφορικά με τα εσωκομματικά ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να αλλάξει τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση του θα είναι «πακέτο». Ή δυο ΝΑΙ στις προτάσεις για απευθείας εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση ή δυο ΟΧΙ. Πρόταση που, όπως εκτιμούν πολλοί στη Κουμουνδούρου, θα προκαλέσει σειρά αντιδράσεων και θα επιδιωχθεί από τη πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να «απομονωθεί» η εκλογή της κεντρικής επιτροπής. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των υψηλόβαθμων στελεχών της «Όμπρελας», όπως του Νίκου Φίλη, Νίκου Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη κ.ά., που σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκήσουν κριτική και στη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν τη Κυριακή με τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments