Άποψη

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Tα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα – Αποφασισμένος για ριζικές αλλαγές

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Tα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα  – Αποφασισμένος για ριζικές αλλαγές
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου "ξεσκονίζει" στο pagenews.gr την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα μηνύματα που έστειλε προς πάντες ενδιαφερόμενους

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ φωτογράφισε και τα πολιτικά αλλά και τα προσωπικά του στοιχήματα. Η ανοιχτή πρόταση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και οι εσωκομματικές αλλαγές είναι, όπως διαφαίνεται, ειλημμένες αποφάσεις. Και ως τέτοιες, δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν στο μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στείλει τα μηνύματα του, προς πολλές κατευθύνσεις. Τόσο στον ευρύτερο πολιτικό και όμορο προς τη κεντροαριστερά όσο και προς τα όσα μέλη του κόμματος που συνεχίζουν επίμονα να διαφωνούν με τις προτάσεις του. «Σας καλώ», τόνισε και, μάλιστα, με δηκτικό τρόπο «να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος. Όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό». Με άλλα λόγια «είμαι αποφασισμένος, αυτή τη φορά»!

Χαρακτηριστικό του κλίματος του συνεδρίου είναι και το γεγονός πως τη στιγμή που αναφέρθηκε στις αλλαγές για το καταστατικό του κόμματος, σύσσωμο το σώμα του συνεδρίου, χειροκροτούσε με ενθουσιασμό. Κοντολογίς το συνέδριο ολοκληρώθηκε πριν ξεκινήσει. Και αν οι εσωκομματικές αλλαγές θεωρούνται και είναι βέβαιες δεν σημαίνει και το ίδιο με τις προτάσεις περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». «Εμείς», τόνισε απευθυνόμενος ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ, «η βασική αλλά όχι η μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα. Ίσως το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνει. Καθώς το καλύτερο σενάριο θα είναι η αποδοχή της πολιτικής συνεργασίας. Και επομένως από τη πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, δημιουργία κυβέρνησης. Αναλόγως φυσικά με τα εκλογικά ποσοστά της κάλπης. «Και όχι των δημοσκοπήσεων», όπως σημείωναν με νόημα, πολιτικοί παράγοντες. Το worst case σενάριο, όμως, είναι κατ’ αρχάς η μη αποδοχή της πρότασης από πλευράς Νίκου Ανδρουλάκη ή απλώς τα εκλογικά αποτελέσματα και η αριθμητική των κοινοβουλευτικών εδρών, να μη δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης ή πιο απλά να μην είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρίσκο υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια του συνεδρίου. Απευθύνεται ουσιαστικά στη μεσαία τάξη αφού, όπως όλοι συνομολογούν, εκείνη είναι που αναδεικνύει τις κυβερνητικές πλειοψηφίες. Αυτή είναι που δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και εμπιστεύθηκε το Κυριάκο Μητσοτάκη. Ίσως για αυτό το λόγο και η πρώτη μεγάλη δημόσια συγνώμη του Αλέξη Τσίπρα: «Ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης», ανέφερε με νόημα στην ομιλία του ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει εκπλήξεις. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα του για τις εσωκομματικές αλλαγές δείχνει εμφανώς πως θα το κερδίσει με μεγάλη άνετη πλειοψηφία. Είναι ο αδιαφιλονίκητος πρόεδρος, η ηγεμονική προσωπικότητα του χώρου και του κόμματος του. «Έχει όλη την ευθύνη. Και της νίκης και της ήττας», σημείωνε σκωπτικά, στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στον αρχηγό.

Τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν πλέον και ονοματεπώνυμο. Και αν στη ΝΔ αυτό είναι μια παγιωμένη αντίληψη που δεν αμφισβητείται, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το νέο δεδομένο.

Όλα θα κριθούν στις εκλογές. Και όπως, συνήθιζε να λέει και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ «τις εκλογές δεν τις κερδίζεις για αυτά που έκανες αλλά για αυτά που λες ότι θα κάνεις»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments