Διεθνή

Να μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου θέλουν στην Αλβανία

Να μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου θέλουν στην Αλβανία
Να αποτελέσει βασικό παράγοντα στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θέλουν στην Αλβανία

Να αποτελέσει βασικό παράγοντα στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θέλουν στην Αλβανία, μιας και η αμερικανική εταιρεία Excelerate Energy Inc σχεδιάζει να τη χρησιμοποιήσει για την παράδοση φυσικού αερίου και προϊόντων του στην περιοχή.

Η χώρα εξετάζει επίσης την αύξηση των διασυνδέσεων εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το euractiv.gr, το σχέδιο μπορεί να μην υποστηριχθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες κάλεσαν πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις περιφερειακές κυβερνήσεις να αποφύγουν το φυσικό αέριο και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Η εταιρεία θα παρέχει πλωτές μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Αλβανία, επιτρέποντάς της να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, να ενισχύσει την παραγωγή και να αυξήσει τις εξαγωγές. Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάζεται με την Exxon Mobil Corp για την κατασκευή ενός έργου μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια στον Αυλώνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Excelerate, Στιβ Κόμπος, δήλωσε ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει το έργο LNG της Αυλώνας για να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής.

«Είναι ένα καλό έργο ενέργειας για την Αλβανία», δήλωσε ο Κόμπος σχετικά με τη συμφωνία για τις πλωτές εγκαταστάσεις στο Bloomberg. «Προφανώς ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην ευκαιρία να παραδώσουμε και να πουλήσουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Αλλαγή ενεργειακού μείγματος

Η Αλβανία εξαρτάται σήμερα από την υδροηλεκτρική ενέργεια και την εισαγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Άλλες χώρες της περιοχής εξαρτώνται κυρίως από τον άνθρακα. Υπήρξε έκκληση από τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους να στραφούν προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αντί να χρησιμοποιούν το ορυκτό αέριο ως εναλλακτική ή μεταβατική ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου της για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία. Έχει επίσης προχωρήσει στην απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, ενώ η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο έκτο πακέτο κυρώσεων.

Η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία με την ExxonMobil και την Excelerate Energy για τη μετατροπή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Αυλώνας σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Μάρτιο του 2021.

Η υπουργός Ενέργειας Μπελίντα Μπαλούκου υπογράμμισε ότι η Αλβανία και η περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να διαφοροποιήσουν και να ενισχύσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το ΥΦΑ μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επίτευξη αυτών των στρατηγικών στόχων και να δώσουμε τελικά λύση στο πολύπλοκο έργο στην πόλη Αυλώνα, επιλέγοντας τους καλύτερους εταίρους, που είναι εξοπλισμένοι για να υλοποιήσουν ένα έργο τέτοιου μεγέθους», πρόσθεσε η ίδια.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας δήλωσε ότι «το έργο θα πρέπει να φέρει μετασχηματισμό στην Αλβανία».

«Καθώς η Αλβανία επιδιώκει να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα, είμαστε βέβαιοι ότι μια λύση βασισμένη στο ΥΦΑ θα παρέχει αξιοπιστία στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ θα συμπληρώνει τις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους εναλλακτικούς πόρους», δήλωσε τότε ο Κομπός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments