Διεθνή

Πιοτρ Γκλίνσκι: Ο πόλεμος δίνει στην Πολωνία και την Ουκρανία την ευκαιρία να θάψουν το ταραγμένο παρελθόν

Πιοτρ Γκλίνσκι: Ο πόλεμος δίνει στην Πολωνία και την Ουκρανία την ευκαιρία να θάψουν το ταραγμένο παρελθόν

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Czarek Sokolowski

Πιοτρ Γκλίνσκι: «Για εμάς στην Πολωνία, είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε ότι οι Ρώσοι στην Ουκρανία συμπεριφέρονται ακριβώς όπως ο Κόκκινος Στρατός στην Πολωνία το 1944-45, αν και προφανώς αυτός ο στρατός μας απελευθέρωσε τότε…», δήλωσε ο Γκλίνσκι

«Ναι, η κοινή μας ιστορία έχει δύσκολες στιγμές, θέματα που πρέπει να κλείσουν και σίγουρα θα επανέλθουμε σε αυτά στις σχέσεις μας με την ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο Γκλίνσκι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Πολιτισμού. «Για εμάς στην Πολωνία, είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε ότι οι Ρώσοι στην Ουκρανία συμπεριφέρονται ακριβώς όπως ο Κόκκινος Στρατός στην Πολωνία το 1944-45, αν και προφανώς αυτός ο στρατός μας απελευθέρωσε τότε…», δήλωσε ο Γκλίνσκι.

Ερωτηθείς σύμφωνα με το Euractiv εάν οι σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας έχουν αλλάξει με την τρέχουσα κρίση, ο Γκλίνσκι είπε: «Ναι, πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα η τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία έδωσε στους Πολωνούς και τους Ουκρανούς την ευκαιρία για πλήρη συμφιλίωση». «Εργαζόμαστε εδώ και χρόνια για να κάνουμε τις σχέσεις μεταξύ των κρατών και των εθνών μας όλο και καλύτερες, όλο και περισσότερες ιστορικές διαφορές και διαφωνίες βρίσκουν την επίλυσή τους». «Τα θέματα της ιστορίας πρέπει να δώσουν τη θέση τους στο παρόν και το μέλλον, διότι η Ουκρανία σήμερα υπερασπίζεται ολόκληρη την Ευρώπη, υπερασπίζεται τον πολιτισμένο κόσμο», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι πολωνικές και ουκρανικές αρχές κατηγορούν εδώ και χρόνια τη Ρωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών τους. Η Πολωνία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό ουκρανών προσφύγων, προκαλώντας φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη ζήτημα σφήνα που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Ρωσία. «Οι ρωσικές προσπάθειες να σπείρουν διαιρέσεις μεταξύ των Πολωνών και των Ουκρανών, ιδίως μέσω της εκμετάλλευσης ιστορικών ζητημάτων, είναι τόσο παλιές όσο και ο χρόνος», δήλωσε ο Στανισλάβ Ζάριν, εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολωνίας. Η Ρωσία «είναι πιο επικίνδυνη τώρα, επειδή ο πόλεμος συνεχίζεται και μπορεί να επηρεάσει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι πριν».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments