Διεθνή

Ρωσία: Σε θετική έκβαση με τη Σαουδική Αραβία για τον ΟΠΕΚ+

Ρωσία: Σε θετική έκβαση με τη Σαουδική Αραβία για τον ΟΠΕΚ+
Επικοινωνία είχαν ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, όπου αναφέρθηκαν στην συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες για το ΟΠΕΚ+

Επικοινωνία είχαν ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, όπου αναφέρθηκαν στην συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες για το ΟΠΕΚ+, εκφράζοντας τη θετική έκβαση της συμφωνίας που έχουν συνάψει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και την Υεμένη.

Η θετική αξιολόγηση της συνεργασίας των δύο πλευρών αφορά στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι οι ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον ΟΠΕΚ+, από τη σύμπραξη δηλαδή του παραδοσιακού καρτέλ με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, με επικεφαλής τη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία θέλει καλές σχέσεις με τη Ρωσία

Αναλυτές αναφέρουν ότι η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να αποδεχθεί τα αιτήματα των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την αύξηση της παραγωγής της και του ΟΠΕΚ+, ώστε να μειωθούν οι τιμές, οφείλεται στο ότι δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία αλλά και στην αυξανόμενη αντιπαλότητα του βασιλείου με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου μπρεντ είχε φθάσει στις αρχές Μαρτίου για λίγος έως και τα 140 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια υποχώρησε σταδιακά έως τα 100 δολάρια, μετά την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών – μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να αποδεσμεύσουν 240 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα για ένα εξάμηνο ή περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στην προσφορά λόγω κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά και έφθασε στα 112 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω πληροφοριών για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments