Ελλάδα

Πάσχα 2022 – Εκκλησίες: Τι ισχύει για μάσκες – πιστοποιητικά Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

Πάσχα 2022 – Εκκλησίες: Τι ισχύει για μάσκες – πιστοποιητικά Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση
Φέτος μετά από δύο χρόνια η περιφορά του Επιταφίου και η Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο θα γίνουν παρουσία πιστών και στην ώρα τους, όχι νωρίτερα

Μετά από δύο χρόνια αυστηρών υγειονομικών μέτρων και περιορισμών, και η Εκκλησία επιστρέφει όχι πλήρως αλλά σταδιακά σε μία μορφή κανονικότητας.

Βρισκόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα και η προσέλευση στις εκκλησίες είναι καθημερινή πλησιάζοντας προς την κορύφωση. Φέτος με την παρουσία πιστών θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου και η Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια των ημερών οι ναοί θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με το υγειονομικό πλάνο προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πιστούς εντός των ναών, όπως σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, στις εκκλησίες παραμένουν σε ισχύ οι τέσσερις βασικοί κανόνες:

  • Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
  • Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Αντισηπτικά στις εισόδους.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.
  • Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα test ισχύουν τα παρακάτω:

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν ιατρική βεβαίωση για μη χρήση μάσκας (λόγω π.χ. αναπνευστικών προβλημάτων), τα παιδιά κάτω των 4 ετών και οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «ύστερα από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο Πάσχα κανονικά τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι έγινε μετάθεση της ώρας της Ανάστασης προκαλώντας αντιδράσεις σε πιστούς αλλά και ιερείς.

Αυτό που αλλάζει, με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, είναι το γεγονός ότι οι Λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας θα τελεστούν κανονικά και όχι νωρίτερα όπως έγινε πέρυσι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments