Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζελένσκι διαψεύδει Μόσχα περί προσχεδίου συμφωνίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζελένσκι διαψεύδει Μόσχα περί προσχεδίου συμφωνίας
Το Κίεβο δεν έχει δει ή ακούσει για ένα υποτιθέμενο έγγραφο που το Κρεμλίνο λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία σε σχέση με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, απαντά ο Ουκρανός πρόεδρος

Με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση αμάχων και ουκρανικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη, η απελευθέρωση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πολιορκημένη πόλη. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, με εκατοντάδες τραυματίες να θεωρείται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην πολιορκία των χαλυβουργείων Azovstal, λέγοντας ότι πιστεύει ότι 1.000 άμαχοι παραμένουν στο σημείο μαζί με τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε ισχυριζόμενος ότι το Κίεβο δεν έχει δει ή ακούσει για ένα υποτιθέμενο έγγραφο που το Κρεμλίνο λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία σε σχέση με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει απάντηση αφού παρέδωσε προσχέδιο με ξεκάθαρους διαπραγματευτικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η πλευρά μας παρέδωσε προσχέδιο στους Ουκρανούς, το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρους όρους», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το Sputnik, τονίζοντας πως η μπάλα είναι πια στην ουκρανική πλευρά. «Περιμένουμε την απάντησή τους».

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης πως η ουκρανική πλευρά δεν επιδιώκει να «δυναμώσει» τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Οι κατηγορίες της Μόσχας εναντίον του Κιέβου

Την περασμένη Δευτέρα ο Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αλλάζει συνεχώς τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί», είπε.

«Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά περιθώρια».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments