Άποψη

Κωδικός: Πάσχα – Μια αναγκαία βαθιά ανάσα…

Κωδικός: Πάσχα – Μια αναγκαία βαθιά ανάσα…
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου αναφέρετε στο pagenews.gr για τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήταν οι αναμενόμενες

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ήταν οι αναμενόμενες. Δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια. Δεν αποτέλεσαν είδηση πρώτου μεγέθους. Ήταν, όμως, αναγκαίες. Και για τους ευάλωτους πολίτες και οικογένειες αλλά και για την αναγνώριση μιας αδικίας που υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια. Εξάλλου ο πρωθυπουργός το είχε αποκαλύψει πως θα το ανακοινώσει στις 27 Απριλίου.

Ήταν, όμως, και μια προσπάθεια ελάφρυνσης των βαρών. Όχι των οικονομικών, μόνον. Αλλά και των επικοινωνιακών. Η κωδική ονομασία ήταν: ΠΑΣΧΑ. Οι βουλευτές πίεζαν εδώ και αρκετό καιρό. Η επίσκεψη τους, στις περιφέρειες τους, θα ήταν σχεδόν αδύνατη, τα μηνύματα που έπαιρναν από τους ψηφοφόρους τους ήταν άκρως απογοητευτικά.

Οι πολιτικές επιλογές, όμως, δεν λαμβάνονται εξαιτίας του Πάσχα. Αν και το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, απλό τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, άλλαξε ριζικά. Οι βουλευτές πήραν μια βαθιά ανάσα για να απολαύσουν το παραδοσιακό αρνί και να δικαιολογήσουν τον αγώνα της κυβέρνησης. Και δικαίως. Διότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, δέχεται ασφυκτική πίεση όχι μόνον από τις ευάλωτες ομάδες αλλά κυρίως από τη μεσαία τάξη. Αυτή, δηλαδή που έριξε το Τσίπρα. Και δικαίως, διότι είχε δεχθεί να μεταφέρει, το σταυρό της φορολογίας, στο Γολγοθά της οικονομίας.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί πηγαίνουν σε όλους. Στη μεσαία τάξη, όμως, εμφανίζονται ακόμη πιο φουσκωμένοι. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Μαΐου, δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Η Ευρώπη δεν φαίνεται να λαμβάνει γενναίες αποφάσεις. Και ο Ευρωπαϊκός Νότος, θα είναι αναγκασμένος να παλέψει μόνος του. Ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί, τη κρισιμότητα της κατάστασης. Το εαρινό εξάμηνο χαρακτηρίζεται ως το «σημαντικότερο» του προεκλογικού στους 2022. Ακόμη και αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη, το τρέχον έτος θα κρίνει εν πολλοίς κι το αποτέλεσμα των εκλογών. Τουλάχιστον της πρώτης Κυριακής της  απλής αναλογικής.

Η οικονομία αποτελεί τη Λυδία λίθο κάθε κυβέρνησης. Οι επιλογές και ο τρόπος που διαχειρίζεται τις δυσκολίες αποτελούν το βαρόμετρο των εκλογών. Ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να κλείσει τη ψαλίδα, υπέρ των αδυνάτων. Και κυρίως να επαναφέρει την ισορροπία στη μεσαία τάξη που με τη σειρά της, δείχνει τη δυσφορία της, αλλά δεν εμφανίζεται υπέρ του πολιτικού αντιπάλου. Και αυτό το Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζει καλύτερα από όλους.

Το ζητούμενο είναι να διευκολυνθεί η χώρα, από την Ευρώπη. Να δοθούν εγγυήσεις για το μέλλον. Να δύναται έστω και με τα δικά της χέρια, να διαχειριστεί τη κρίσιμη περίοδο των αυξήσεων και της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να έχει από πάνω της τη δαμόκλειο σπάθη της αποπληρωμής χρέους και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Αφού δεν δέχεται μια κοινή  αντιμετώπιση, τουλάχιστον ας δώσει το πράσινο φως για μελλοντικές εγγυήσεις.

Η Μεγάλη εβδομάδα του τρέχοντος έτους, κρίνεται ως οριακή των αποφάσεων που με τη σειρά τους, θα διαμορφώσουν και τις ανάλογες συνθήκες για την επόμενη ημέρα ή το επόμενο βήμα, όπως υπόσχεται ο πρωθυπουργός, για νέα μέτρα που θα ανακοινώσει στο συνέδριο της Ν.Δ…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments