Άποψη

«Crash test» X 4 για την Κυβέρνηση

«Crash test» X 4 για την Κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης τονίζει στο pagenews.gr ότι η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα στη «φαρέτρα» των γαλάζιων στελεχών για να επικοινωνήσουν με τους πολίτες.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία το «crash test» είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία δοκιμών προκειμένου να επιβεβαιωθούν και να οριστούν οι υψηλές συνθήκες ασφάλειας κάθε οχήματος. Όπως κανένα όχημα δεν μπορεί να βγει στην αγορά χωρίς «crash test», έτσι και η Κυβέρνηση μπαίνει στη διαδικασία να… «τεστάρει» τις αντοχές, την απήχηση της πολιτικής και των μέτρων που λαμβάνει. Και οι επόμενοι μήνες, θα είναι ένα χρονικό διάστημα που θα υπάρξουν πάρα πολλές ευκαιρίες για να διαπιστώσουν το Μέγαρο Μαξίμου και τα γαλάζια στελέχη, αν, πως και πόσο «περνάει» στην κοινωνία το κυβερνητικό αφήγημα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η επιτάχυνση

Η ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ήταν η…τελευταία αποσκευή πριν μπουν οι βουλευτές στα αυτοκίνητά τους για να αναχωρήσουν στις περιφέρειες τους. Να ήταν αυτός ο λόγος της επίσπευσης της ανακοίνωσης, όπως λένε πολλοί; Για να είναι κάποιος ειλικρινής, μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει για τις αιτίες που η ανακοίνωση ήρθε μια εβδομάδα νωρίτερα. Ακούγονται διάφορα: από την πίεση της βάσης, μέχρι την προετοιμασία του μηχανισμού για τις αναπροσαρμογές, αλλά και την ταχύτερη ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων, άρα και την απουσία ισχυρού λόγου που θα καθυστερούσε την ανακοίνωση…

Το…τσούγκρισμα!

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, αλλά με γεγονότα, το γεγονός είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη εκδράμουν στις περιφέρειές τους (ή στις διακοπές) του Πάσχα, έχοντας ως δεδομένο και ισχυρό επιχείρημα στις συζητήσεις με τους πολίτες τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εκτός από τα αυγά, θα…τσουγκρίσουν με τους ψηφοφόρους και τη βάση, τα επιχειρήματα τους, με προφανές διπλό «όφελος»: από τη μια θα μπορέσουν βουλευτές και στελέχη να υποστηρίξουν με μεγαλύτερη ευκολία τις κυβερνητικές επιλογές, αφετέρου –επιστρέφοντας- θα μπορέσουν να εισπράξουν και να δώσουν πραγματικό –κι όχι…δημοσκοπικό- «feed back» για τη στάση της κοινωνίας.

Ενισχυμένο πακέτο και επιχειρήματα

Αυτό θα είναι το πρώτο, μεν, αλλά ίσως και από τα πλέον ισχυρά «crash test» της Κυβέρνησης, καθώς τα μέλη της, δεν θα έχουν να προβάλλουν μόνο την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ένα σημαντικό πακέτο ενισχύσεων της τελευταία εβδομάδας: χθες ολοκληρώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πιο ευπαθών συμπολιτών μας, ύψους 324 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη.

Ειδικότερα: τη Μεγάλη Τετάρτη, πιστώθηκε στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση  200 ευρώ. Ξεκίνησε επίσης  να πιστώνεται η αποζημίωση των 200 ευρώ για υπηρεσίες ταξί. Καταβλήθηκε ήδη το ποσό των 3.935.800 ευρώ, σε 19.679 δικαιούχους.  Χθες προγραμματίστηκαν: η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 200 ευρώ σε 138.515 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και 32.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, διπλή δόση του επιδόματος 223.529 δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Προσαυξημένο επίδομα σε 580.000 δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού.

Μειώσεις και επιδοτήσεις

Παράλληλα, στο «οπλοστάσιο επιχειρημάτων» τα γαλάζια στελέχη έχουν και τα υπόλοιπα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως:  η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι μεγαλύτερες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κ.α. Σύμφωνα δε με το κυβερνητικό αφήγημα: «η συνολική οικονομική, αδειοδοτική, φορολογική πολιτική που οδήγησε στην σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας το 2021, αναμένεται να συνεχιστεί εφέτος.  Πολιτική που είχε ως άμεση θετική συνέπεια  η ανεργία να υποχωρήσει από το 17,2 % το καλοκαίρι του 2019 στο 12,8 % τον Φεβρουάριο του 2022».

Τα επόμενα τεστ

Αφού περάσουν οι ημέρες του Πάσχα και του πρώτου «γερού» τεστ, θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα τρία: το δεύτερο –κι εξίσου σημαντικό- θα είναι μετά τη Σύνοδο της ΕΕ και την πιθανή ανάληψη νέων μονομερών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Θα ακολουθήσει το τρίτο τεστ, αν και όταν ανακοινωθούν νέα μέτρα, ή η μονιμοποίηση υφιστάμενων που λήγουν. Και τέλος, το…γενικό check up-τεστ θα είναι το καλοκαίρι, όταν και πλέον θα είναι ανοιχτός ο ορίζοντας…για όλα! Από μέτρα και μονιμοποίηση ελαφρύνσεων μέχρι…εκλογές.

Αλλά ακόμη…δεν άρχισε ούτε το πρώτο «crash test». Διότι…μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των τεστ καταστρέφονται πολλά οχήματα. Έστω και πειραματικά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments