Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Τα προγνωστικά και οι εκτιμήσεις μεγάλων τραπεζών

Γαλλικές εκλογές: Τα προγνωστικά και οι εκτιμήσεις μεγάλων τραπεζών

Πηγή Φωτογραφίας: ABC News/OEOnline.org

Γαλλικές εκλογές: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 57% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και να επικρατεί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν

Η ώρα των Γαλλικών εκλογών έφθασε με τις μεγάλες τράπεζες να έχουν προβεί σε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 57% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και να επικρατεί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των OpinionWay και Kea Partners που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Les Echos και του Radio Classique.

Ο Μακρόν είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, προωθεί πιο συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική ενώ η Λεπέν παραμένει ευρωσκεπίστρια, έχει δηλώσει ότι η Γαλλία θα πρέπει να αποχωρήσει από το στρατωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ενώ στηρίζει την προσέγγιση της Ρωσίας.

Το σκεπτικό των Γάλλων ψηφοφόρων

Το κόστος ζωής συγκαταλέγεται στα κορυφαία ζητήματα για το γαλλικό εκλογικό σώμα φέτος. Αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ψηφοφόροι αισθάνονται το τσίμπημα, παρά τη γενναιόδωρη κυβερνητική υποστήριξη.

Ενώ οι οικονομικές πιέσεις μπορεί να είναι ανεπαρκείς για να ξεθωριάσουν τον εξτρεμισμό ορισμένων υποψηφίων στο μυαλό των ψηφοφόρων, μπορεί να ωθήσουν ορισμένους να αναζητήσουν ανορθόδοξες απαντήσεις στα προβλήματά τους.

Τι δείχνουν οι τράπεζες

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι σε ένα ποσοστό 90% ο Μακρόν θα βγεί νικητής από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.  Η  Citigroup δίνει ένα ποσοστό 65% η γαλλική κάλπη να αναδείξει νικητή τον Μακρόν. Για τη Societe Generale, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξίσου ασαφές και μια νίκη της Λεπέν «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Τι θα σήμαινε για την Ε.Ε. νίκη της Λε Πεν;

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης εξηγεί στο pagenews.gr ότι μια νίκη της Μαρίν Λε Πεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της Ε.Ε.χι μόνο γιατί η έλευση της στην εξουσία θα έβλαπτε τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς κανόνες του μπλοκ, αλλά και γιατί θα απειλούσε επίσης το κοινό μέτωπο της Ε.Ε. και των οικονομικών κυρώσεων ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν απευθύνθηκε στο Στρασβούργο, την έδρα του κοινοβουλίου της Ε.Ε., για να μιλήσει για τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι το φαβορί στον δεύτερο γύρο, αλλά η Λε Πεν έχει μειώσει σημαντικά τη διαφορά σε σύγκριση με ό,τι συνέβη πριν από πέντε χρόνια, όταν ο κεντρώος υποψήφιος επεκράτησε αρκετά εύκολα πριν από πέντε χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments