Άποψη

Ο Μακρόν δείχνει το δρόμο

Ο Μακρόν δείχνει το δρόμο
O Γιώργος Σιαδήμας σημειώνει στο pagenews.gr τη νίκη του Εμανουέλ Μακρον στις γαλλικές εκλογές, αλλά και τα πολλαπλά μηνύματα που στέλνει σε όλη την Ευρώπη

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρον στις γαλλικές εκλογές πέρα από την επικράτηση του απέναντι στην Μαρίν Λεπέν στέλνει και πολλαπλά μηνύματα σε όλη την Ευρώπη.

Ακόμα και αν πιέστηκε στον πρώτο γύρο ο Γάλλος πρόεδρος στο δεύτερο οι Γάλλοι φαίνεται πως ψήφισαν σοφά ανεβάζοντας παράλληλα όμως τον πήχη στον Εμανουέλ Μακρόν. Αφού η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια πιέζει όχι μόνο τους Γάλλους αλλά κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό που περιμένει λύσεις. 

Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο τάχθηκε στο πλευρό του Μακρόν, άλλωστε οι δυο ηγέτες διατηρούν στενές σχέσεις αλλά ανέδειξε και το δίλημμα των Γαλλικών εκλογών παραλληλίζοντας το με τα ελληνικά δεδομένα. 

«Δεν είναι μια ιδεολογική μάχη. Είναι μια μάχη μεταξύ δυο διαφορετικών αντιλήψεων περί προόδου και συντήρησης. Με τον ίδιο τρόπο πιστεύω διαμορφώνονται τα πολιτικά διλήμματα και στη χώρα μας» είχε τονίσει πριν από τον πρωτο γύρο των Γαλλικών εκλογών ο πρωθυπουργός.

Ακόμα και η πρώτη παρέμβαση του μετά την ανακοίνωση των πρώτων Γαλλικών αποτελεσμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσε το στίγμα του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν! Μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη δημοκρατία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έστω και έμμεσα αυτή την φορά έβαλε για ακόμη μια φορά το πολιτικό δίλημμα των εκλογών όταν φτάσει η ώρα της κάλπης. Ο ίδιος βάζει το διακύβευμα πρόοδος ή συντηρητισμός πέρα από κομματικές παρωπίδες. Με τις δυνάμεις της λογικής ή τις δυνάμεις του λαϊκισμού σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση χτυπάει τα νοικοκυριά και η αντιπολίτευση μπορεί να υποστηρίζει πιο εύκολες πολιτικές για να προσελκύσει ψηφοφόρους. 

Στο ενδιάμεσο όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει πλέον και μεγαλύτερη παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν στα ευρωπαϊκά πράγματα τώρα που ολοκληρώθηκαν οι γαλλικές εκλογές αφού η ενεργειακή κρίση απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις και τα χρονικά περιθώρια πιέζουν.

Εξάλλου και ο Γάλλος πρόεδρος που ανανέωσε για δεύτερη φορά την θητεία του στο Ελυζέ έχει μπροστά του τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει δώσει το στίγμα των πρώτων ημερών του μετά την λαϊκή εντολή που πήρε το βράδυ της Κυριακής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments