Διεθνή

Ανοίγει “πόλεμο” η Gazprom με την Ευρώπη

Ανοίγει “πόλεμο” η Gazprom με την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η αναστολή παροχής ρώσικου φυσικού αερίου από την Gazprom σε Βουλγαρία και Πολωνία είναι μόνο η αρχή, στον "πόλεμο" που έχει ανοίξει η Ρωσία με τις χώρες της Ευρώπης

Η αναστολή παροχής ρώσικου φυσικού αερίου από την Gazprom σε Βουλγαρία και Πολωνία είναι μόνο η αρχή, στον “πόλεμο” που έχει ανοίξει η Ρωσία με τις χώρες της Ευρώπης και αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία. Gazprom

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Μόνο πληρωμή σε Ρούβλια θέλει ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε η Gazprom.

Πετκόφ: “Σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό”

“Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό”, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ. Kiril Petkov: Bulgarian centrist leader chosen by parliament as next prime  minister | Euronews

Εδώ πρέπει να πούμε πως η Βουλγαρία μεταφέρει επίσης ρωσικό αέριο μέσω μιας επέκτασης του αγωγού Turk Stream προς τη γειτονική Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως η Σόφια θα επανεξετάσει όλα τα υφιστάμενα συμβόλαιά της με την Gazprom.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments