Πολιτική

Βουλγαρία αέριο: Η συμφωνία Πέτκοφ με Μητσοτάκη

Βουλγαρία αέριο: Η συμφωνία Πέτκοφ με Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Βουλγαρία αέριο: Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μίλησε με τον Έλληνα ομόλογο του για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Μετά το ρωσικό εμπάργκο στην Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ αναζητά εναλλακτικές λύσεις. Μάλιστα για το ζήτημα αυτό μίλησε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  «Η Ελλάδα θα προσφέρει βοήθεια στη Βουλγαρία αφού η Ρωσία ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης

Από την άλλη,  η βουλγαρική κυβέρνηση λέει ότι ήταν προετοιμασμένη για τη σημερινή κίνηση της Ρωσίας να αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου. Ο Πρωθυπουργός Kίριλ Πέτκοφ έχει διαβεβαιώσει τους Βούλγαρους ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη και μίλησε με τη γειτονική ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Πως θα βοηθήσει η Ελλάδα την Βουλγαρία

«Η Ελλάδα θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκλήθηκε από τις ενεργειακές αποφάσεις της Ρωσίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Προς το παρόν, είναι σαφές ότι η Ελλάδα εγγυάται ότι η διασύνδεση για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα ολοκληρωθεί πλήρως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε την Τετάρτη στον Πέτκοφ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βουλγαρία να αντιστρέψει τη ροή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream 1. Μέσω αυτού του αγωγού διέρχεται το ρωσικό αέριο προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Οι εναλλακτικές της Σόφιας

Μετά την ανακοίνωση της Gazprom οι εναλλακτικές που έχει πλέον η Σόφια είναι δύο: προμήθεια αερίου μέσω Ελλάδας (αέριο του Αζερμπαϊτζάν και υγροποιημένου αερίου-LNG από Ρεβυθούσα), ενώ υπάρχει και η επιλογή εισαγωγής ορισμένων ποσοτήτων από τη Ρουμανία.

Πρόβλημα θα είναι η πλήρωση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην περιοχή Chiren της Βουλγαρίας, δυναμικότητας 0,6 δισ. κυβ. μέτρων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο άνω του 17%. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει με την έναρξη της σύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι. Έτσι, η Σόφια θα μπορεί να προμηθεύεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να εξασφαλίστούν οι ανάγκες της χειμερινής περιόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments