Άποψη

Επανάληψη: Μήτηρ μαθήσεως, ή το δις εξαμαρτείν;

Επανάληψη: Μήτηρ μαθήσεως, ή το δις εξαμαρτείν;

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το σύνθημα «Δεν πληρώνω» επιχειρώντας να αξιοποιήσει την πίεση των πολιτών από τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας

Μία από τις πλέον κλασικές ενδείξεις ότι κάποιος έχει…μεγαλώσει και περνάει στην τρίτη ηλικία είναι όταν αρχίζει να εκστομίζει τη φράση: «τα έλεγα εγώ…»! Η επιστροφή στο παρελθόν και η ανάσυρση γεγονότων από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας είναι το διαβατήριο για την επίσημη είσοδο στον προθάλαμο της «συνταξιοδότησης».

Ο σχοινοτενής πρόλογος είναι για να δικαιολογηθούν όσοι θυμήθηκαν αυτά που έγραφε ο υποφαινόμενος στο pagenews.gr, λίγες ημέρες πριν, υπό τον τίτλο: «Αναζητώντας τα παλιά, καλά χρόνια»… Και οι αναφορές τότε ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερη φορά…

Ωστόσο, ουδόλως ενδιαφέρεται ο αναγνώστης αν μεγάλωσε ο υποφαινόμενος. Το κρίσιμο είναι αν μεγάλωσε, ή ξέμεινε από ιδέες η αξιωματική αντιπολίτευση. Η οποία πλέον όπως φαίνεται ξεσκονίζει πέρα από τις πολιτικές στρατηγικές, και τα λάβαρα και τα συνθήματα. Εν μέσω σοβαρών και αλλεπάλληλων κρίσεων (ενεργειακής, ακρίβειας, πολέμου) και της παρεπόμενης κοινωνικής δυσφορίας, επανέρχεται από τις…προθήκες της Κουμουνδούρου στο πολιτικό προσκήνιο το σύνθημα: «Δεν Πληρώνω». Κι αυτήν τη φορά δεν αφορά στα διόδια (όπως την ένδοξη περίοδο 2014-15), αλλά τη ΔΕΗ και τους λογαριασμούς των άλλων εταιρειών που προκαλούν από… «ηλεκτροπληξίες» μέχρι «εμφράγματα» στα νοικοκυριά.

Εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, οι οπαδοί (πολιτικοί και αναλυτές) του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τη «Δεύτερη Φορά Αριστερά» (που θα είναι αλλιώς), και πλέον ακόμη και στα social media το ΔΦΑ, μπαίνει στον ανταγωνισμό με το…ΠΦΑ!

Ο στόχος

Το ζήτημα και το ζητoύμενο είναι, αν και όταν υπάρξει η ΔΦΑ, να μην επιβεβαιωθεί η ρήση ότι «όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται είναι σαν φάρσα»…

Πλέον το σύνθημα «Δεν πληρώνω» εκστομίζεται όχι μόνο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από στελέχη του κόμματος σε μια προφανή προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά η ασφυκτική πίεση που δέχονται οι πολίτες από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα καθηλωμένα δημοσκοπικά ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μία, και η έμφυτη τάση για «υποσχεσιολογία» από την άλλη, οδηγούν στην υιοθέτηση τακτικής που ικανοποιεί το θυμικό των Πολιτών, αλλά δεν δίνει απαντήσεις στις ανάγκες τους.

«Όπως πικρά κατάλαβαν όσοι, την περίοδο των μνημονίων, εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα διάφορα κινήματα-δορυφόρους του, σαν το αλήστου μνήμης «Δεν Πληρώνω», τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ», λέει η Κυβέρνηση σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει την επιχείρηση πολιτική γοητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ήδη δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, επιδεινώνουν και οι -επαναλαμβανόμενες- άστοχες δηλώσεις στελεχών της που δείχνουν να μην κατανοούν την κοινωνία, την οποία όταν η ΣΥΡΙΖΑ τη «χαϊδεύει», έρχονται αυτά τα στελέχη να τη…μαλώσουν και να την επικρίνουν με δηλώσεις τους! Βραβείο αστοχίας, αν μη τι άλλο…

Κυβερνητικό επιχείρημα

Στα δημαγωγικά πυροτεχνήματα του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιτάξει τον ορθό λόγο σημειώνοντας, ότι «γνωρίζοντας πολύ καλά την επιβάρυνση των πολιτών από την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια, έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 4 δισ. για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων. Για αυτό στις τιμές λιανικής η Ελλάδα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το μήνα Μάρτιο. Χάρη στις πολιτικές έμπρακτης στήριξης, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν  φθηνότερα το ρεύμα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, τους οποίους συχνά επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και τον Απρίλιο».

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλήρη συναίσθηση ότι «η συγκυρία είναι εκρηκτική και οι δυσκολίες για τους πολίτες μεγάλες». Κι όπως σημειώνεται, «πέραν των όσων έχει ήδη κάνει, η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό επεξεργάζεται ένα ακόμη εφαρμόσιμο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Παράλληλα, με τον ορθό λόγο και τα επιχειρήματα, η ΝΔ στέλνει και το επικοινωνιακό της μήνυμα, απαντώντας στα αντίστοιχα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015. Ο λαός, που έπαθε και έμαθε, δεν θα του το επιτρέψει».

Άστοχη σύγκριση;

Πέρα όμως από την αναβίωση του συνθήματος «Δεν πληρώνω», στη ΝΔ βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επικοινωνιακή δεινότητα που τον διακρίνει και με δικολαβίστικη διαστρέβλωση και προβολή των πραγματικών στοιχείων, επιχειρεί να παρουσιάσει μια παράλληλη, πολύ δυσάρεστη της πραγματικής, εικόνα της καθημερινότητας. Προβάλει επί μονίμου βάσεως το επιχείρημα, ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή ρεύματος στη χονδρική. Κι εννοείται ότι σ’ ένα δυσμενές κοινωνικό και οικονομικό κλίμα, αυτό το επιχείρημα γίνεται ευκολότερα πιστευτό από την…αλήθεια της καθημερινότητας: ότι στη λιανική τιμή, δηλαδή αυτή που πληρώνουν τα νοικοκυριά ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία (0,282 ευρώ ανά κιλοβατώρα), η Ιταλία (0,236 ευρώ) και η Πορτογαλία (0,217), αλλά και σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, την Γερμανία και τη Γαλλία.

Τα στοιχεία, αυτά προέρχονται από τη Eurostat σχετικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, για το δεύτερο εξάμηνο του 202 και δείχνουν τα εξής: Μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου οι οικιακοί καταναλωτές στην Ελλάδα πλήρωναν 0,197 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος στους «27» ήταν 0,237 ευρώ.

Να επαναλάβουμε το εξής: η επαναφορά συνθημάτων του παρελθόντος, δεν σημαίνει ότι πάντα οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ισχύει το ότι η επανάληψη της Ιστορίας γίνεται πάντα ως φάρσα. Και να θυμηθεί κάποιος ότι το «Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, ήταν κωμωδία…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments