Άποψη

Η αναγέννηση του ΝΑΤΟ

Η αναγέννηση του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Council of EU

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για το ΝΑΤΟ κα το πότε κατάφερε να... αναγεννηθεί

Ως αντίβαρο του δυτικού κόσμου στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ είχε απωλέσει ουσιαστικά την αποστολή για την οποία είχε συγκροτηθεί, μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού το ιστορικό «1989». Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων αποτελούσε ουσιαστικά τον λόγο της ύπαρξής του. Επί τρεις δεκαετίες λοιπόν, η Βορειοατλαντική Συμμαχία φάνταζε στην διεθνή συλλογική συνείδηση ως ένας οργανισμός που βρισκόταν σε αναζήτηση αποστολής. 

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2011, το ΝΑΤΟ επανέκαμψε εν μέρει στη διεθνή ζωή, περιοριζόμενο όμως σε περιορισμένης εμβέλειας επιχειρήσεις. Ενδεικτικές της αδράνειας στην οποία είχε περιέλθει είναι οι στάσεις και οι δηλώσεις του Τραμπ και του Μακρόν. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να σκέφθηκε, αρκετές φορές, την εγκατάλειψη της Συμμαχίας. Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έκανε ανοιχτά λόγο για ένα «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ.

 Ωστόσο, η ρωσική επιθετικότητα επανέφερε τη Συμμαχία στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων. Η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε σε σύσφιξη των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ. Η Γερμανία δεσμεύτηκε για σημαντική ενίσχυσή του. Η Ουκρανία προσέβλεπε και εξακολουθεί να προσβλέπει σε νατοϊκή συνδρομή. 

Οι ρωσικές στρατηγικές αστοχίες και οι στρατιωτικές της αποτυχίες δεν μπορούν πλέον να αντισταθμιστούν από μια πύρρειο νίκη του Πούτιν στην ιστορική περιοχή του Ντονμπάς. Το ΝΑΤΟ, ως  αναπόσπαστο μέρος του δυτικού συστήματος ασφαλείας, ανακτά διεθνές έδαφος και διεθνή αναγνώριση.

Η Ουκρανία επιβιώνει των ρωσικών πολεμικών επιδρομών και ανθίσταται σθεναρά στους εκφοβισμούς που εξαπολύει το Κρεμλίνο εναντίον της, χάρη και στην ουσιαστική αρωγή της Συμμαχίας, που βλέπει την Ρωσία να παρασύρεται σε απομόνωση και σε μια σχέση ουσιαστικής εξάρτηση από την Κίνα. Η αρχική ρωσική στόχευση για ένα σύντομο κεραυνοβόλο πόλεμο, για έναν πόλεμο – αστραπή στο ουκρανικό έδαφος, έχει οριστικά μετατραπεί σε έναν πόλεμο, που εκφυλίζεται και που έχει ήδη οδηγήσει στη θεαματική αναβάθμιση του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments