Άποψη

Ο πόλεμος της στρόφιγγας

Ο πόλεμος της στρόφιγγας

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις νέες εξελίξεις που πυροδοτεί η απόφαση του Πούτιν να κόψει το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί πλέον στον πόλεμο της στρόφιγγας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να έχει κόψει ήδη το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία. Το Κρεμλίνο με μια αιφνιδιαστική κίνηση έβαλε στον πάγο δυο ευρωπαϊκές χώρες γιατί δεν πλήρωσαν σε ρούβλια όπως απαίτησε.

Στην Ευρώπη σήμανε κόκκινος συναγερμός με τις Βρυξέλλες να εμφανίζονται καθησυχαστικές αλλά την ίδια ώρα κάποιες χώρες να τρέχουν να ανοίξουν ειδικο λογαριασμό μετατροπής των ευρώ ή των δολαρίων ανάλογα με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει σε ρούβλια.

Η Αθήνα από την πλευρά της κρατάει χαμηλούς τόνους και καλά κάνει αφού όχι μόνο αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό αλλά κάθε χώρα εχει και το δικό της τρόπο πληρωμής.

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως μέχρι την ώρα της πληρωμής, το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου όσον αφορά την Ελλάδα θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ότι αφορά στο τεχνικό ζήτημα πληρωμής.

Της μετατροπής δηλαδή των ευρώ, με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε, σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό είναι σαφές οτι η Ευρώπη οτι πρέπει να κινηθεί συλλογικά και να πάρει γρήγορες αποφάσεις ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αφού όσο καθυστερεί τόσο θα θεριεύουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού.

Δυνάμεις που εκμεταλλεύονται ή επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους πολίτες που μπορεί να μην αντιλαμβάνονται το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται αλλά γνωρίζουν καλά τι πληρώνουν και μπορούν να εκδικηθούν με την ψήφο τους την ώρα της κάλπης.

Εν ολιγοις σε αυτή την φάση το κομβικό δεν είναι το τεχνικό ζήτημα με τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά το να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση. Ο τρόπος υπάρχει, για παράδειγμα η «κάβα» από το Ταμείο Ανάκαμψης, η θέληση υπάρχει; Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως αν η Ευρώπη δεν πάρει πρωτοβουλίες θα προχωρήσει σε λυση με εθνικούς πόρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments