Άποψη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση – βόμβα για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου;

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση – βόμβα για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου;

Πηγή Φωτογραφίας: tovima.gr/REUTERS/Dado Ruvic

Με αφορμή την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, μαζί με το Συμβούλιο και το Ευρωκονοβούλιο, ένας από τους τρεις θεσμούς – κλειδιά του θεσμικού τριγώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού κατά τη συνήθη νομοθετική διαδικασία προτείνει στο Συμβούλιο, το οποίο εξετάζει την πρόταση και την θέτει υπ’ όψιν του μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Με αφορμή την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας ήταν πραγματικά κρίσιμα για τη χρηματοδότηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι χώρες της ΕΕ στάθμισαν πώς να στοχεύσουν τους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας του Πούτιν, αφού ήδη συμφώνησαν σε κυρώσεις στον άνθρακα.

Ωστόσο, θα ήταν τουλάχιστον παρακινδυνευμένο να υποστηριχθεί ότι οι Βρυξέλλες πρόκειται να προτείνουν μια άμεση και καθολική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στο μπλοκ όταν αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες, που αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Η βαθμιαία απομάκρυνση από το ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί, προκειμένου κυρίως να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Η Επιτροπή έχει τη θεσμική δυνατότητα να προτείνει κάποιας μορφής εξαιρέσεις ή μεταβατικά μέτρα για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού βαθμού πετρελαϊκής εξάρτησης των δύο αυτών χωρών από τη Ρωσία με τον οποίο αυτές οι δύο χώρες εξαρτώνται στο ρωσικό πετρέλαιο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments