Άποψη

Ο Γάλλος Λαφαζάνης είναι εδώ!

Ο Γάλλος Λαφαζάνης είναι εδώ!

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αυτή είναι η ονομασία του νέου εκλογικού και πολιτικού σχήματος της ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς στη Γαλλία, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του επόμενου Ιουνίου.

Και το όνομα αυτής «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση». Αυτή είναι η ονομασία του νέου εκλογικού και πολιτικού σχήματος της ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς στη Γαλλία, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του επόμενου Ιουνίου.

Ενώ τα βλέμματα των περισσότερων αναλυτών ήταν στραμμένα στα δεξιά/ακροδεξιά του πολιτικού συστήματος της Γαλλίας, όπου δεσπόζει το αντιθετικό δίδυμο Λε Πεν – Ζεμούρ, οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στο χώρο του αριστερού ριζοσπαστισμού και της οικολογίας ευοδώθηκαν ελάχιστο καιρό μετά την πρόσφατη εκλογή Προέδρου. Είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο ότι σε αυτόν τον νέο πολιτικό σχηματισμό συνυπάρχουν η «Ανυπότακτη Γαλλία» του 74χρονου Μελανσόν, οι Πράσινοι και το ιστορικό Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο μόλις ανακοίνωσε την συμμετοχή του στο νέο σχηματισμό.

Άξιο λόγου είναι, επίσης, ότι ο πόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας ζητεί την ψήφο των Γάλλων πολιτών, προκειμένου να υπάρξει ένα αριστερό αντίβαρο στην Προεδρία του φιλελεύθερου Μακρόν, που έχει νωπή την πολιτική νομιμοποίηση. Σε περίπτωση επικράτησης της νεοπαγούς Ένωσης αριστερών και οικολόγων, Πρωθυπουργός της χώρας θα αναδειχθεί ο πεισματάρης Μελανσόν, ο οποίος θα συγκατοικήσει με τον φιλελεύθερο Μακρόν. Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης δεν διαθέτει ονομαστικές, αλλά ουσιαστικές αρμοδιότητες και, αν καρποφορήσουν οι εκλογικοί και πολιτικοί σχεδιασμοί του νέου σχήματος, ο φιλελεύθερος Πρόεδρος θα δει το πεδίο των συνταγματικά προβλεπόμενων εξουσιών του να περιορίζεται από τις αρμοδιότητες του κατ’ εξοχήν πολιτικού εκπροσώπου του αριστερού ριζοσπαστισμού.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι βουλευτές της Γαλλίας εκλέγονται σύμφωνα με το πλειοψηφικό σύστημα, οι ιδιαίτερα αισιόδοξοι τόνοι των πρώτων δηλώσεων είναι πραγματικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν ενάμιση μήνα μετά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία που ανανέωσε την προεδρική θητεία του κύριου εκπροσώπου του φιλελευθερισμού στη Γαλλία.

Κι ακόμη, οι Οικολόγοι συμμετάσχουν με κρύα καρδιά στο εν λόγω σχήμα. Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ότι αυτό το νέο εκλογικό σχήμα δεν κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι πιθανόν οι Πράσινοι να ενταχθούν σε έναν δεύτερο χρόνο στην προεδρική πλειοψηφία, αποκόπτοντας κάθε πολιτική γέφυρα με τον Μελανσόν, τον αειθαλή «Γάλλο Λαφαζάνη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments