Άποψη

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο κύβος ερρίφθη

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο κύβος ερρίφθη
Ούτε υποκατάστημα των ΗΠΑ, ούτε άνευρη υπερεθνική οντότητα, ούτε ένωση χωρίς διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου: η ΕΕ καταργεί την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και διυλισμένου πετρελαίου έως τα τέλος του έτους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ηχηρή απάντηση στον επεκτατισμό του Πούτιν, ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τις πάντα καχύποπτες αναλύσεις ορισμένων Intelligentsia. Ούτε υποκατάστημα των ΗΠΑ, ούτε άνευρη υπερεθνική οντότητα, ούτε ένωση χωρίς διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου: η ΕΕ καταργεί την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και διυλισμένου πετρελαίου έως τα τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το δραστικό έκτο πακέτο μέτρων, που περικλείει την ολική διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου στις προαναφερόμενες χρονικές προθεσμίες.

Η πολιτική πίεση από την Ουκρανία για σκληρότερη δράση ώθησε τους ηγέτες της ΕΕ να βρουν αυτούς τους τρόπους να τερματίσουν τον μακροχρόνιο εθισμό της ευρωπαϊκής οικογένειας στα ρωσικά καύσιμα.

Επιπλέον, ο τερματισμός των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελεί, ταυτόχρονα, μια στιγμή – ορόσημο στην απάντηση της Ευρώπης στον πόλεμο που προκάλεσε ο ιμπεριαλισμός του Πούτιν και μια απόφαση που φιλοδοξεί να αναμορφώσει ουσιαστικά την παγκόσμια πολιτική και τις αγορές ενέργειας.

Πλέον, το βασικό ερώτημα κινείται πέρα από τους ποικιλόμορφους ευρωσκεπτικισμούς ορισμένων κύκλων, ανοιχτών ή συγκεκαλυμμένων, και αφορά στο εάν η Ευρώπη των 27 κρατών – μελών κινείται αρκετά γρήγορα, ούτως ώστε το έκτο πακέτο μέτρων να έχει αντίκτυπο στην πολεμοχαρή πολιτική του Κρεμλίνου. Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει μια ταχεία απαγόρευση του πετρελαίου για να χτυπήσει σκληρά αμέσως τον Πούτιν. Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να ενεργήσουμε με «εύρυθμο τρόπο», ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην πολεμική μηχανή του αυταρχικού και αλαζονικού Κρεμλίνου, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments