Ελλάδα

Gastrade: «Πράσινο φως» από τη ΡΑΕ και για δεύτερο FSRU στη Θράκη

Gastrade: «Πράσινο φως» από τη ΡΑΕ και για δεύτερο FSRU στη Θράκη

Πηγή Φωτογραφίας: Gastrade

Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της εκδήλωσης για την έναρξης υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023

Την εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση ενός δεύτερου FSRU στη Θράκη ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έναρξης υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE του Ομίλου Κοπελούζου, Κωστής Σιφναίος.

Μολδαβία, Ουκρανία

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου του FSRU όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE τόνισε:  «Η Αλεξανδρούπολη είναι η είσοδος, αλλά η η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με τον δεύτερο FSRU, που ανακοινώνουμε εδώ ότι αδειοδοτήθηκε πλέον την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

«Η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο κ. Σιφναίος, «είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας – αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αλλά και το επόμενο – συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία».

Στην εξαιρετικής σημασίας εκδήλωση παρέστησαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτς, καθώς επίσης και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη επεσήμανε τη σημασία του έργου, το οποίο όπως είπε θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, «αλλά και ένας φάρος που εκπέμπει ένα διπλό σήμα». Όπως επεσήμανε με αυτό το σημαντικό έργο και τα υπόλοιπα που δρομολογούνται, πολύ γρήγορα θα αντικατασταθεί το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές και από την άλλη εκπέμπεται το μήνυμα ότι όλες μαζί οι χώρες, είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν κομβικό νέο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά κατεπείγουσα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, έχει ήδη φροντίσει για τη δική της, εθνική ενεργειακή επάρκεια και και είναι πρόθυμη να συνδράμει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία.

Σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, επιτυγχάνονται τα εξής:

– Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

– Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.

– Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό Φυσικό Αέριο.

– Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.

– Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

– Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Σύσκεψη Μητσοτάκη – Σκρέκα για την ενεργειακή κρίση

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση και εν αναμονή των αποφάσεων για τη λήψη νέων μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών που πιέζονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Το πλαφόν στη χονδρική τιμή παρουσιάζεται ως το επικρατέστερο σενάριο αν δεν υπάρξει άμεση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Από εκεί και πέρα οι ελαφρύνσεις μέσω των επιδοτήσεων μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχιστούν, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει ένα σύνθετο μέτρο που θα έχει να κάνει με και την ανώτατη τιμή στη χονδρική αλλά και με τις επιδοτήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments