Διεθνή

Politico: Η λίστα των 12 Γερμανών που “φλέρταραν” τον Πούτιν

Politico: Η λίστα των 12 Γερμανών που “φλέρταραν” τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Politico

Ο ιστότοπος ανέδειξε τις 12 προσωπικότητες της Γερμανίας που συνέβαλαν περισσότερο στην πολιτική προσέγγιση και την οικονομική εξάρτηση της χώρας τους – και, κατ’ επέκταση, της Ευρώπης – από τη Ρωσία - Δείτε τη λίστα

Η στάση της Γερμανίας,μέχρι και πρόσφατα, απέναντι στη Μόσχα, δέχεται τώρα σφοδρή κριτική, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των προσπαθειών της ΕΕ να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσία.

Ο ιστότοπος του Politico ανέδειξε τις 12 προσωπικότητες της Γερμανίας που συνέβαλαν περισσότερο στην πολιτική προσέγγιση και την οικονομική εξάρτηση της χώρας τους – και, κατ’ επέκταση, της Ευρώπης – από τη Ρωσία. Στην πρώτη θέση της κατάταξης δε βρίσκεται άλλη από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική δωδεκάδα

Το Politico επισημαίνει το γεγονός ότι η Μέρκελ, από το 2005 έως και το 2021, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άρνηση του ΝΑΤΟ να εντάξει την Ουκρανία, ακόμη και μετά από συμβάντα όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον πόλεμο στο Ντονμπάς και την εισβολή της Ρωσίας στη Γερμανία.

Η Μέρκελ έκρινε πως η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελούσε τον δρόμο προς την ειρήνη και ενέκρινε το έργο για τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα ένωνε τη Ρωσία με την κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Δεύτερος στην λίστα βρίσκεται ο νυν πρόεδρος της Γερμανίας και έμπιστος του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος είχε στηρίξει επίσης την ενεργειακή συνεργασία Μόσχας- Βερολίνου μέσω των δύο αγωγών Nord Stream.

Ο Σταϊνμάιερ συνέχισε να υποστηρίζει το πρότζεκτ ως υπουργός Εξωτερικών υπό την Μέρκελ. Όσον αφορά το ουκρανικό, ο Γερμανός πολιτικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιδίωξη μιας διπλωματικής λύσης και, μετά την εισβολή της Ρωσίας, παραδέχθηκε ότι είχε «εκτιμήσει λανθασμένα» τον Πούτιν. Ακόμη και έτσι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται να δεχθεί τον πρόεδρο της Γερμανίας στο Κίεβο, αν και μόλις σήμερα οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν.

 

Ο προκάτοχος της Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατάφερε να γίνει διαβόητος στη Δύση ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν στην Ευρώπη. Ο Σρέντερ έχει αρνηθεί να παραιτηθεί από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών ενέργειας, όπως η Gazprom και, ενώ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή ως «λάθος», αρνήθηκε να αναγνωρίσει δικές του ευθύνες. «Δεν θα πω mea culpa», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Τζο Κάιζερ, διευθύνων σύμβουλος της Siemens από το 2013 ως το 2021, «φλέρταρε» συνεχώς με ρωσικές επιχειρήσεις, ενώ αρνήθηκε να ακυρώσει ένα ταξίδι του στην Μόσχα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Στο ταξίδι εκείνο συναντήθηκε με τον ίδιο τον Πούτιν στην οικία του. Όταν επικρίθηκε γι’ αυτό, απάντησε ότι δεν θα επέτρεπε «οι προσωρινές αναταράξεις να επηρεάσουν υπερβολικά τα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας». Πρόσφατα απολογήθηκε, λέγοντας ότι είχε εξαπατηθεί από τον Πούτιν.

Ο επικεφαλής του κολοσσού βιομηχανικού αερίου «Linde» εδώ και δύο δεκαετίες, Βόλφγκανγκ Ράιτσλε, ώθησε την εταιρεία όλο και πιο βαθιά μες στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η Linde να συνάψει πέρσι ένα συμβόλαιο 6 δισ. δολαρίων με τη Gazprom για την κατασκευή ενός τεράστιου κόμβου επεξεργασίας φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία. Η εταιρεία έχει εκφράσει τη «βαθιά της ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», αλλά οι συναλλαγές της με τη Ρωσία συνεχίζονται.

Ο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Ματίας Πλάτσεκ, είχε υποστηρίξει σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2020 ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αναθεωρώντας αργότερα την στάση του λέγοντας, μετά την εισβολή ότι «αυτό που συνέβη μόλις είναι αδιανόητο». Ο Πλάτσεκ παραιτήθηκε από πρόεδρος του Γερμανο-Ρωσικού Φόρουμ, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας της οποίας ηγήθηκε για την προώθηση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο γνωστός τηλεοπτικός ρεπόρτερ και παρουσιαστής του ειδησεογραφικού μαγκαζίνο «Monitor», Γκέοργκ Ρέστλε, υποστήριξε ότι υπεύθυνο για την επέκταση της Ρωσίας προς ανατολάς είναι το ΝΑΤΟ. Αν και επικρίνει τον Πούτιν για τον πόλεμο, η γραμμή που προωθεί ο Ρέστλε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Γερμανίας είναι ότι η Δύση είναι τόσο ένοχη για την αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, όσο και ο Πούτιν.

Ο νέος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, δεν σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία αλλά, όπως λέει το Politico, έχει βρεθεί αρκετές φορές στην «λάθος πλευρά της ιστορίας». Η δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι το 2020 στάθηκε το γεγονός που έκανε τον Μερτς να σκεφτεί ότι ο Nord Stream 2 «μπορεί να μην είναι καλή ιδέα». Ο Μερτς βρέθηκε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα.

Ο 92χρονος Γιούργκεν Χάμπερμας, σύγχρονος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, θεωρείται σημαίνουσα μορφή του πνευματικού κόσμου της Γερμανίας και «πνευματικός ηγέτης» της αριστεράς της. Πρόσφατα, δήλωσε ότι «Η Γερμανία είχε δίκιο που δεν έστελνε όπλα στην Ουκρανία».

Η Μανουέλα Σβέσιγκ, σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός και υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων υπό την Μέρκελ, υπήρξε μια από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του Nord Stream 2, φθάνοντας να ιδρύσει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με χρήματα από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, για να ολοκληρώσει το έργο σε περίπτωση παρακώλυσης από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Από το 2017, η Σβέσιγκ διατελεί πρωθυπουργός του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Πρόσφατα, η στάση της απέναντι στη Ρωσία και τον αγωγό άλλαξε, με την ίδια να δηλώνει ότι το ίδρυμά της για τον Nord Stream 2 ήταν ένα «λάθος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments