Διεθνή

Γκουτέρες: Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Μολδαβία

Γκουτέρες: Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Μολδαβία

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Γκουτέρες: Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκανε ξανά έκκληση να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στη Μολδαβία βρέθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες και επισκέφθηκε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για ακόμη μια φορά σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη στον καταυλισμό να τερματιστεί ο πόλεμος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

«Είναι αδύνατον να συναντήσεις πρόσφυγες και να μη συγκλονιστείς από τις ιστορίες τους», τόνισε ο κ. Γκουτέρες. Η τραγωδία αυτή δείχνει πως «ο πόλεμος είναι παράλογος και αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύρραξη που ξέσπασε όταν ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Πορτογάλος επισκέφθηκε εξάλλου το σπίτι οικογένειας Μολδαβών η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες και ευχαρίστησε προσωπικά τα μέλη της για τη γενναιοδωρία τους.

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μολδαβίας, τη Μάγια Σάντου, στην οποία εξέφρασε την εκτίμησή του για την αλληλεγγύη που δείχνει η χώρα της στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Φαρχάν Χακ. Τόνισε πως η Μολδαβία υποδέχθηκε τους περισσότερους ουκρανούς πρόσφυγες κατ’ αναλογία προς τον δικό της πληθυσμό.

Η χώρα 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει υποδεχθεί κάπου 450.000 ουκρανούς πρόσφυγες. Ο κ. Γκουτέρες μετέβη στη Βιέννη μετά την επίσκεψή του στη Μολδαβία.

Γκουτέρες: “O πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα”

“Ένας πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , ο οποίος έφτασε το πρωί της Πέμπτης [28/4] στη Μποροντιάνκα, ένα προάστιο του Κιέβου, στο οποίο οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι διέπραξαν ωμότητες.

Ο Γκουτέρες, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξέσπασε ο πόλεμος, έκανε τις δηλώσεις αυτές μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια: «Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια. Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», τόνισε. GUTERES-CGTN

Ο γ.γ. του ΟΗΕ μετέβη επίσης και στην Μπούτσα, άλλο προάστιο του Κιέβου όπου υπάρχουν καταγγελίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τους Ρώσους στρατιώτες, και στη συνέχεια το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γκουτέρες έφτασε χθες Τετάρτη το βράδυ στην Ουκρανία. Την Τρίτη επισκέφθηκε τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον οποίο ζήτησε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις περιοχές που βομβαρδίζονται από τον ρωσικό στρατό, κυρίως στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments