Διεθνή

Σουηδία: «Πράσινο φως» από την κυβέρνηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: «Πράσινο φως» από την κυβέρνηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΑΤΟ

Τι ζητάει από το ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση κατάθεσης της αίτησή της

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία ανακοίνωσε την απόφασή του να καταθέσει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, λίγες μόλις ώρες μετά την αντίστοιχη απόφαση της Φινλανδίας, υπό το βάρος των ενστάσεων της Τουρκίας, αλλά και των απειλών της Ρωσίας.

Όπως ανακοινώθηκε η Σουηδία θα απαιτήσει ωστόσο από το ΝΑΤΟ να μην τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, αλλά ούτε να έχει μόνιμες βάσεις στη χώρα.

“Ιστορική απόφαση”, έγραψε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Φινλανδία: Καταθέτει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία. Το κοινοβούλιο αναμένεται Δευτέρα να προβεί στην επικύρωση της απόφασης της Κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας και στη συνέχεια μη ευθυγράμμισης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση της Μόσχας.

“Αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτή η απόφαση θα είναι ιστορική και θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ενωμένοι, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς πρόσφατα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Πρόσθεσε ότι χθες το βράδυ οι ηγεσίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενημέρωσαν για τις αιτήσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Εναπόκειται στα κράτη αναποφασίσουν την πορεία τους. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση κι αν λάβουν» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments