Κόσμος

ΝΑΤΟ: Οι “όροι” της Τουρκίας για το “ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

ΝΑΤΟ: Οι “όροι” της Τουρκίας για το “ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Πηγή Φωτογραφίας: sabah/hurriyetdailynews

Η απόφαση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη - "Ναι μεν αλλά" από την Τουρκία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών - Ποιους όρους θέτει για να πει το "ναι"

Σε ένα “μπρος πίσω” διαρκές βρίσκεται η Τουρκία αναφορικά με τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πως πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments