Διεθνή

Γαλλία: Ελίζαμπεθ Μπορν, η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Γαλλία: Ελίζαμπεθ Μπορν, η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Πηγή Φωτογραφίας: lefigaro

Η 61χρονη Ελίζαμπεθ Μπορν γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Γαλλία μετά από 30 χρόνια

Μία γυναίκα, μετά από30 χρόνια,  επέλεξε για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν τη “μάχη” των βουλευτικών εκλογών από 12 έως 19 Ιουνίου, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τον αριστερό υποψήφιο που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός, τον Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε πρωθυπουργό την 61χρονη Ελίζαμπεθ Μπορν, τρεις φορές επί της πρώτης διακυβέρνησης Μακρόν, υπουργό (Μεταφορών, Οικολογία και Εργασίας), μέλος του κόμματος La République En Marche! υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

Κατά το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν υποχρεούται να ανακοινώσει αμέσως μετά την έναρξη της θητείας του το όνομα του νέου πρωθυπουργού, με τον οποίο θα επιλέξουν στη συνέχεια τους υπουργούς, ωστόσο είθισται να το πράττει.

Πριν λάβει την απόφασή του, είχε δηλώσει ότι θέλει για νέο πρωθυπουργό «κάποιον που είναι αφοσιωμένος στα κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα και στο θέμα της παραγωγικότητας».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ παρέστη την Πέμπτη, 12 Μαΐου σε αποχαιρετιστήριο δείπνο με τους υπουργούς του, στην επίσημη κατοικία του στο Ματινιόν, ενώ σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ξανά γυναίκα πρωθυπουργό και μάλιστα 30 χρόνια πριν. Η Εντίτ Κρεσόν διορίστηκε πρωθυπουργός τον Μάιο του 1991, ως μέρος της κυβέρνησης του προέδρου Μιτεράν. Ανέλαβε τη σκυτάλη από τον Michel Rocard.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments