Διεθνή

Λίβανος: Σημαντικό πλήγμα στη Χεζμπολάχ στις βουλευτικές εκλογές

Λίβανος: Σημαντικό πλήγμα στη Χεζμπολάχ στις βουλευτικές εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, CNN

Λίβανος: Ένα μεγάλο "χτύπημα" υπέστη η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Λίβανο

Ένα μεγάλο “χτύπημα” υπέστη η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Λίβανο, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να δείχνουν απώλειες για ορισμένους από τους πιο παλιούς συμμάχους της και το συνδεόμενο με τη Σαουδική Αραβία κόμμα Λιβανικές Δυνάμεις να δηλώνει ότι πέτυχε σημαντικά κέρδη.

Με τη καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται, τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης στον Λίβανο και μετά την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Η βαριά οπλισμένη σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της εξασφάλισαν 71 από τις 128 κοινοβουλευτικές έδρες στις τελευταίες εκλογές του Λιβάνου το 2018, αλλά το αν θα μπορέσει να διατηρήσει την πλειοψηφία θα εξαρτηθεί από αποτελέσματα που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί — περιλαμβανομένων των εδρών για τους σουνίτες μουσουλμάνους.

Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί δείχνουν ένα πιο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο, που έχει πολωθεί ανάμεσα σε συμμάχους και αντιπάλους της Χεζμπολάχ, μια έκβαση που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο καθώς οι παρατάξεις επεξεργάζονται μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας για τα ανώτατα κρατικά αξιώματα.

“Αν οι συμφωνίες του παρελθόντος είναι νεκρές, τι είδους πολιτικές θα έχουμε εκτός από περισσότερες σεχταριστικές εντάσεις και μια επανάληψη συγκρούσεων που έχουμε δει;” διερωτήθηκε ο Μοχάναντ Χέιτζ Άλι του Carnegie Middle East Center.

Ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018 είχαν φέρει τον Λίβανο πιο κοντά στην τροχιά του σιιτικού Ιράν, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να ανοίξουν την πόρτα για τη σουνιτική Σαουδική Αραβία ώστε να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή σε μια χώρα που είναι επί χρόνια αρένα της αντιπαλότητάς της με την Τεχεράνη, προσέθεσε.

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές, ο σύμμαχος της Χεζμπολάχ Δρούζος πολιτικός Ταλάλ Αρσλάν, γόνος μιας από τις πιο παλιές πολιτικές δυναστείες του Λιβάνου που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1992, έχασε την έδρα του από τον Μαρκ Ντάου, έναν νεοεισερχόμενο στην πολιτική που έκανε εκστρατεία με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, σύμφωνα με τον διευθυντή της εκστρατείας του τελευταίου και έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments