Διεθνή

Ζελένσκι: “Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς Ουκρανούς ήρωες”

Ζελένσκι: “Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς Ουκρανούς ήρωες”
Ζελένσκι: "Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς Ουκρανούς ήρωες" επεσήμανε χαρακτηριστικά το βράδυ της Δευτέρας [16/5] ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

“Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς Ουκρανούς ήρωες” επεσήμανε χαρακτηριστικά το βράδυ της Δευτέρας [16/5] ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας ότι ξεκίνησε η εκκένωση των Ουκρανών υπερασπιστών της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

«Χάρη στις ενέργειες του ουκρανικού στρατού – των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, της υπηρεσίας πληροφοριών, της διαπραγματευτικής ομάδας, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας. Ανάμεσά τους και οι βαριά τραυματίες, τούς παρέχεται ιατρική βοήθεια. Θέλω να τονίσω: Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς Ουκρανούς ήρωες. Αυτές είναι οι αρχές μας. Νομίζω ότι κάθε νοήμων άνθρωπος θα καταλάβει αυτές τις λέξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τρέφουμε μια ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας», είπε ο Ζελένσκι. «Υπάρχουν βαριά τραυματίες ανάμεσά τους και χρειάζονται ιατρική βοήθεια».

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι το Κίεβο ελπίζει ότι όλοι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στη χώρα τους το συντομότερο δυνατό. «Εργαζόμαστε αυτή την ώρα για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σπίτι, αλλά αυτή η δουλειά είναι πολύ λεπτή και χρονοβόρα» ξεκαθάρισε.

Εκκενώθηκε το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal μετά από τρεις μήνες

Μετά από 90 μέρες πολιορκίας στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, Ουκρανοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή και έφτασαν στην παραμεθόρια πόλη Νοβοαζόφσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Περίπου 12 λεωφορεία με Ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, αναχώρησαν από το εργοστάσιο χάλυβα, σύμφωνα με το Reuters. Δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί πόσοι στρατιωτικοί επέβαιναν στα λεωφορεία, υπογραμμίζει. oukrania-marioupoli-azovstal

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης αν στους επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο Azovstal ανακοίνωσε ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από το πρακτορείο Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments