Διεθνή

Τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν

Τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, γνωστός στους κύκλους της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας και σαν το σωσίβιο του Πούτιν για την αποφυγή κυρώσεων, απειλεί ανοιχτά να μπλοκάρει τη διαδικασία της ένταξής τους, παραμένοντας προσκολλημένος στις πιο παρωχημένες, ιστορικά και διπλωματικά, αντιλήψεις

Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ολοένα και πιο αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, η Σουηδία και η Φινλανδία επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, γνωστός στους κύκλους της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας και σαν το σωσίβιο του Πούτιν για την αποφυγή κυρώσεων, απειλεί ανοιχτά να μπλοκάρει τη διαδικασία της ένταξής τους, παραμένοντας προσκολλημένος στις πιο παρωχημένες, ιστορικά και διπλωματικά, αντιλήψεις για τις διεθνείς σχέσεις.

Ενώ τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ βλέπουν τον οργανισμό ως μέσον αμοιβαίας άμυνας, ο Ερντογάν βλέπει την ένταξη της Τουρκίας ως ευκαιρία που προσφέρεται για εκμετάλλευση. Η ψήφος της Τουρκίας πωλείται στον πλειοδότη, γίνεται αντικείμενο ανταλλαγών. Αν πρόκειται να δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, τότε περιμένει ανταμοιβή. Αυτή μπορεί να είναι η έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων F-16 και πακέτων βελτίωσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην Τουρκία ή μπορεί να είναι μια σκανδιναβική καταστολή του ακτιβισμού και της χρηματοδότησης της κουρδικής διασποράς στις χώρες τους. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν πιθανότατα στέλνει μεσάζοντες στον Πούτιν για να διακριβώσει τι είναι διατεθειμένοι να του προσφέρουν οι Ρώσοι για να κρατήσουν εκτός Συμμαχίας τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ωστόσο, το να διαπραγματεύεται συνεχώς κάποιος με την σημερινή Τουρκία, νομιμοποιεί στην πράξη την τακτική του Ερντογάν.

Πλέον, μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν ο εξαναγκασμός παρά ο κατευνασμός της Τουρκίας Καθώς ο Ερντογάν βλέπει τις εκλογές του 2023 να πλησιάζουν, η οικονομία παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του. Ακόμη και μικροί δασμοί που επιβλήθηκαν για να πιέσουν την Τουρκία να απελευθερώσει τον πάστορα Andrew Brunson, έναν Αμερικανό όμηρο με εντολή του Ερντογάν προκάλεσαν περαιτέρω πτώση του ούτως ή άλλως ασταθούς νομίσματος της Τουρκίας. Ακόμη, τη παλέτα των μέτρων θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρουσία των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ. Η Ελλάδα, η Ρουμανία και ίσως ακόμη και η Κύπρος μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ μπορεί να απομονώσει την Τουρκία εντός της Συμμαχίας. Συχνά, τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα αναφέρουν τις χώρες των οποίων οι αξιωματούχοι μπορούν να διαβάσουν τα έγγραφα: Είναι πλέον καιρός να υψωθεί ένα τείχος προστασίας όλων των πληροφοριών και υπομνημάτων των ΗΠΑ και άλλων μελών του ΝΑΤΟ από την Τουρκία.

Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και οι πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών υπουργείων Εξωτερικών ακολουθούν τη μονότονη και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας απέναντι σε απειλές οδό της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η διπλωματία είναι κάτι περισσότερο από συζητήσεις. Ενίοτε, περιλαμβάνει τη χρήση και άλλων εργαλείων, που είναι ικανά να κάνουν σε πολιτικούς ηγέτες προσφορές που δεν θα μπορούν να αρνηθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments