Πολιτική

Μιχαηλίδου σε φορείς παιδικής προστασίας: Κανείς δεν κλείνει, αλλά κανείς δεν μένει χωρίς κανόνες

Μιχαηλίδου σε φορείς παιδικής προστασίας: Κανείς δεν κλείνει, αλλά κανείς δεν μένει χωρίς κανόνες
Μιχαηλίδου σε φορείς παιδικής προστασίας: Συνάντηση με τους φορείς παιδικής προστασίας είχε την Τρίτη η Υφυπουργός Εργασίας  Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Γιώργος Σταμάτης, με βασικό θέμα συζήτησης τη σημασία ύπαρξης ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου

Συνάντηση με τους φορείς παιδικής προστασίας είχε την Τρίτη η Υφυπουργός Εργασίας  Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Γιώργος Σταμάτης, με βασικό θέμα συζήτησης τη σημασία ύπαρξης ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου (ΜοΠΠ) που ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Η κ. Μιχαηλίδου, αφού ευχαρίστησε αρχές και φορείς παιδικής προστασίας για την παρουσία τους και κυριότερα τη στήριξή τους στη μεταρρύθμιση αυτή, δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες απουσίας οποιουδήποτε πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων εντός των δομών, με Υπουργική Απόφαση καλύπτουμε ένα μεγάλο ρυθμιστικό κενό στην παιδική προστασία, φιλοδοξώντας να ενισχύσουμε την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσής τους εντός δομών έως ότου αυτή καταστεί δυνατή».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, εκπρόσωπος της UNICEF, ο Ιωάννης Μοσχολιός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί», ο Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής του Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος», η Όλγα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος της ΕΛΕΠΑΠ, ο Γιώργος Παπαδάκης, εκπρόσωπος του ΙΚΕ – Χατζηπατέρειο και η Αναστασία Γερμάνη, εκπρόσωπος του οικοτροφείου «Η Παμμακάριστος».

Η κα. Μαριέλλα Μιχαηλίδου, σε δήλωσή της ανέφερε ότι: «Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδί (UNICEF) αναγνωρίζει και επικροτεί τη θέσπιση των Εθνικών Προδιαγραφών ως μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας για την προστασία των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, ένα απαραίτητο βήμα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος παιδικής προστασίας. Αυτή θα έχει επιτευχθεί όταν όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη κρατικής προστασίας απολαμβάνουν τη φροντίδα μιας οικογένειας, αντί να ζουν για χρόνια σε ιδρυματικές δομές, είτε αυτές είναι ιδιωτικές, είτε δημόσιες».

Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, η κ. Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Θα ήθελα να επαναλάβω πως δεν θέλουμε να κλείσουμε κανέναν φορέα παιδικής προστασίας, όμως κανένας δεν θα μείνει χωρίς κανόνες. Ζητούμε από αυτούς να παρέχουν την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε παιδιά που στερήθηκαν τους γονείς τους, διαθέτοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, να διαθέτουν χώρους που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και τα φιλοξενούμενα παιδιά σε κάθε δομή να μην είναι πάνω από 20. Ζητούμε οι φορείς να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις και τους δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο (1 έτος) να το κάνουν. Τους διαβεβαιώνουμε επίσης ότι θα στηρίξουμε με κάθε μέσο, κάθε ειλικρινή προσπάθειά τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Τους θέλουμε και τους έχουμε μαζί μας στην προσπάθειά μας κάθε παιδί να έχει αυτό που του αξίζει, φροντίδα και αγάπη μέσα σε μία κατάλληλη οικογένεια. Η προστασία κάθε παιδιού είναι ευθύνη όλων μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments