Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: Οι ΗΠΑ επενδύουν στην απορρόφηση CO2 από τον αέρα

Κλιματική αλλαγή: Οι ΗΠΑ επενδύουν στην απορρόφηση CO2 από τον αέρα

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Κλιματική αλλαγή: Οι ΗΠΑ ξεκινούν επενδύσεις που στόχο θα έχουν την απορρόφηση του CO2 από τον αέρα.

Η κλιματική αλλαγή είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση μετά την πανδημία.  Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας θα επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πειραματικές εγκαταστάσεις που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μια τεχνολογία που η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί απαραίτητη προκειμένου να επιτύχουν οι ΗΠΑ την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα χρηματοδοτήσει τέσσερις εγκαταστάσεις δέσμευσης του CO2 προκειμένου να βελτιωθεί η τεχνολογία και να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Τον περασμένο μήνα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC) προειδοποίησε με έκθεσή της πως , όσο δραστικά μέτρα κι αν ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα θα είναι απαραίτητη μετά τα μέσα του αιώνα προκειμένου να συγκρατηθεί η κλιματική αλλαγή.

Τι ανέφερε η υπουργός Ενέργειας

Αυτό θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα με τη φύτευση νέων δασών, ωστόσο η δέσμευση του CO2 με τεχνικά μέσα θα μπορούσε να αποδειχθεί βιώσιμη λύση εφόσον το κόστος της μεθόδου μειωθεί δραστικά. «Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα κατέστησε σαφές ότι η απομάκρυνση του υπάρχοντος άνθρακα με την άμεση δέσμευσή του από τον αέρα και την ασφαλή αποθήκευσή του είναι απαραίτητο όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης» δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γράνολμ.

Οι πειραματικές τεχνολογίες απορρόφησης άνθρακα προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα, σχολιάζει το Reuters. Σήμερα υπάρχουν τρεις μεγάλες πειραματικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, απορροφούν όμως πολύ μικρές ποσότητες CO2.

Τι ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Το διοξείδιο που δεσμεύεται μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε καύσιμα, να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία ανθρακούχων ποτών, ή να αποθηκευτεί στο υπέδαφος όπου σταδιακά μετατρέπεται σε ανθρακικό πέτρωμα, όπως ισχύει στην περίπτωση της ελβετικής Climeworks, η οποία εγκαινίασε πέρυσι στην Ισλανδία τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αφαίρεσης ατμοσφαιρικού άνθρακα.

Φέτος, οι εταιρείες Google, Meta Platforms, Shopify και Stripe λάνσαραν πρόγραμμα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους την επόμενη δεκαετία και να ενθαρρύνουν την αξιοποίηση της πρακτικής. Πέρυσι, εξάλλου, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια στους νικητές διαγωνισμού για την αφαίρεση του ατμοσφαιρικού CO2.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, μέχρι τα μέσα του αιώνα η τεχνολογία θα πρέπει να μπορεί να αφαιρεί ένα γιγατόνο διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί στις εκπομπές 250 εκατομμυρίων οχημάτων. Συγκριτικά, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έφτασαν το 2021 τους 36,3 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments