Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση μέχρι 31 Ιουλίου για την πρώτη δόση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση μέχρι 31 Ιουλίου για την πρώτη δόση

Πηγή Φωτογραφίας: Business Daily

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με έκπτωση 15% μετατίθεται για το τέλος Ιουλίου αντί στο τέλος Μαΐου.

Από τον Ιούλιο αντί τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής για 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι τα εκκαθαριστικά θα πληρωθούν τον Ιούλιο και σε 96 δόσεις και οι σχετικές αποφάσεις. Η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με έκπτωση 15% μετατίθεται για το τέλος Ιουλίου αντί στο τέλος Μαΐου.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις επιχειρήσεις θα επιστραφούν στο κράτος 3 δισ. ευρώ και το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί δεν θα ξεπεράσει τελικά τα 2,3 δις. ευρώ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «κούρεψε» τα 6 από το 8 δισεκατομμύρια, καθώς τα μετέτρεψε από χαμηλότοκο δάνειο σε άμεση επιδότηση. Ο υπουργός εξήγγειλε παράταση για ακόμα 6 μήνες έως το τέλος του έτους του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, το τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές που κανονικά λήγει στο τέλος Ιουνίου με κόστος 250 εκ. ευρώ στο προϋπολογισμό.

Που θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών  τα οποία θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», θα ενημερωθούν όλοι για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, επιχειρήσεις  και ελεύθεροι επαγγελματίες  θα έχουν χρόνο να αποφασίσουν εάν επιλέγουν να αποπληρωθούν εφάπαξ τα οφειλόμενα και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση (συνολικά έως και 80%) ή θα επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου έως και 5 ετών, μέχρι το τέλος του 2026.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι την έλαβαν

  • 1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.
  • 2. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
  • 3. Μετά την 29η Ιουλίου το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης είναι πληρωτέο σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.
  • 4. Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης μέχρι επίσης την 29η Ιουλίου, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments