Διεθνή

Μπάιντεν: Νέα οικονομική σύμπραξη Ασίας-Ειρηνικού με 13 χώρες

Μπάιντεν: Νέα οικονομική σύμπραξη Ασίας-Ειρηνικού με 13 χώρες

Πηγή Φωτογραφίας: USA Today

Μπάιντεν: Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε από το Τόκιο μια νέα οικονομική σύμπραξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σε αντιστάθμισμα της Κίνας

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε από το Τόκιο μια νέα οικονομική σύμπραξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σε αντιστάθμισμα της Κίνας, αλλά ειδικοί δείχνουν επιφυλακτικότητα, αν όχι σκεπτικισμό, όσον αφορά την πραγματική της εμβέλεια πέραν του συμβολισμού της.

Το Οικονομικό Πλαίσιο για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού (Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδικό-Ειρηνικό, IPEF) με τη συμμετοχή 13 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αλλά όχι η Κίνα, δεν είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ενοποίησης των χωρών που την υπογράφουν μέσω της υιοθέτησης κοινών προτύπων σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ψηφιακή οικονομία, τις αλυσίδες τροφοδοσίας, την πράσινη ενέργεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

“Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, μαζί με άλλες 11 χώρες, θα εκκινήσουν το Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδικό-Ειρηνικό”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο.

“Είναι μια δέσμευση για να εργαστούμε με τους στενούς μας φίλους και εταίρους στην περιοχή πάνω σε προκλήσεις που έχουν τη μέγιστη σημασία για να διασφαλιστεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα τον 21ο αιώνα”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η IPEF περιλαμβάνει αρχικά 13 χώρες: τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία -τις τέσσερις χώρες που συνιστούν το διπλωματικό σχήμα “Quad”, το οποίο θα συνέλθει αύριο, Τρίτη, στο Τόκιο- όπως και το Μπρουνέι, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

“Μοιραζόμαστε μια δέσμευση για μια περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ελεύθερη, ανοιχτή, ισότιμη, περιεκτική, διασυνδεδεμένη, ανθεκτική, ασφαλή και ευημερούσα”, δήλωσαν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι χώρες αυτές στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ως “ανοιχτή πλατφόρμα”, η IPEF θα μπορούσε να υποδεχθεί κι άλλες χώρες μακροπρόθεσμα, διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται ξεκάθαρα να έχει σχεδιαστεί από την Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το Πεκίνο αισθάνεται εσκεμμένα αποκλεισμένο και αυτό το έχει ήδη κάνει γνωστό.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει “να σχηματίσει μικρές κλίκες στο όνομα της ελευθερίας και του ανοίγματος”, ελπίζοντας “να περιορίσει την Κίνα”, δήλωσε επικριτικά ήδη από την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, κρίνοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι “καταδικασμένο” σε αποτυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments