Ελλάδα

Βαρυμπόμπη: Έγινε γνωστός ο λόγος της μεγάλης πυρκαγιάς

Βαρυμπόμπη: Έγινε γνωστός ο λόγος της μεγάλης πυρκαγιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Βαρυμπόμπη: Πέρασαν σχεδόν 9 μήνες για να δοθούν οι απαντήσεις για τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη τον Αύγουστο του 2021

Πέρασαν σχεδόν 9 μήνες για να δοθούν οι απαντήσεις για τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη τον Αύγουστο του 2021, που άφησε πίσω της 100.000 στρέμματα πευκοδάσους καμένα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν ο μη επαρκής καθαρισμός στον πυλώνα ΧΑ 44 του ΑΔΜΗΕ, και οι σπινθήρες που έβγαιναν από το συγκεκριμένο σημείο.

Στο 42σέλιδο πόρισμα της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και έχει συνταχθεί στην δικογραφία ότι η φωτιά προήλθε από ηλεκτρικά τόξα που οφείλεται στον μη επαρκή καθαρισμό των μονωτήρων από ρύπανση και υπερτάσεις.

Ο ΑΔΜΗΕ έως αυτή την ώρα δεν έχει απαντήσει για το αν θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων ή αν προσβάλλει το πόρισμα στην δικαιοσύνη και πάντα είναι ανοιχτά, μιας και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της εταιρίας.

Το είχε διαψεύσει αρχικά

Ο ΑΔΜΗΕ είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να ξεκίνησε η φωτιά από μετασχηματιστή υψηλής τάσης. Χαρακτηριστικά είχαν ξεκαθαρίσει πως οι μετασχηματιστές υψηλής τάσης βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ (υποσταθμοί/ΚΥΤ).

Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, ότι αν υπήρχε έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό υψηλής τάσης, είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαν να βάλουν μέσα τα κυκλώματα.

Πρέπει να σημειώσουμε πως στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου υπήρχαν μετασχηματιστές υψηλής τάσης και ήδη από την πρώτη στιγμή το είχαν θέσει ως αιτία της πυρκαγιάς. Μάλιστα υπήρχαν αναφορές ότι στη συνέχεια ακολούθησαν εκρήξεις σε δύο πυλώνες, ενώ την ίδια στιγμή αεροσκάφη που έκαναν περιπολία πάνω από το σημείο είδαν την έκρηξη που προκάλεσε την πυρκαγιά, ωστόσο δεν κατάφεραν να τη σβήσουν πριν πάρει διαστάσεις.

Μάλιστα υποστήριξαν ότι στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέσα σε συμπαγές βαθύ δάσος, δεν μπορούσε να είχε πρόσβαση κάποιος πολίτης και γι’ αυτό η πρώτη εκτίμηση είναι πως η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments