Άποψη

Ο Ερντογάν έχει νεύρα και έχει σοβαρό λόγο γι’ αυτό

Ο Ερντογάν έχει νεύρα και έχει σοβαρό λόγο γι’ αυτό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ Eurokinissi

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι η οργισμένη φράση του Ερντογάν «δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να τον ξαναδώ ποτέ», πέραν του προφανούς που υπονοεί, ότι κάτι καλό έκανε ο Μητσοτάκης για να νευριάσει τόσο ο σουλτάνος, υποκρύπτει και άλλα πολλά

Η οργισμένη φράση του Ερντογάν «δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να τον ξαναδώ ποτέ», πέραν του προφανούς που υπονοεί, ότι κάτι καλό έκανε ο Μητσοτάκης για να νευριάσει τόσο ο σουλτάνος, υποκρύπτει και άλλα πολλά για τα αίτια της τσαντίλας.

Ας αρχίσουμε με το κραυγαλέο. Το μαρτύρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι: «Χειροκρότησαν όρθιοι τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο(…)φέρονται σα να μην υπάρχουν Τουρκοκύπριοι στο νησί(…)χειροκροτώντας  ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία της αντίθετης αντίληψης για την Ελλάδα, που παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο».

Η αναφορά βέβαια είναι για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, την ομιλία του στο Κογκρέσο και το χειροκρότημα από τους Αμερικανούς γερουσιαστές και αντιπροσώπους. Ο Ερντογάν πολλά μπορεί να είναι, αλλά χαζός δεν είναι και καταλαβαίνει τους συμβολισμούς στη διεθνή πολιτική. Ξέρει ότι η υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό και τα όσα πανηγυρικά έγιναν εκεί δεν ήταν φολκλόρ. Οι Αμερικανοί δίνουν πολιτική ουσία στους συμβολισμούς και το μήνυμα από την παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν η επισφράγιση της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας η οποία έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και υλοποιείται σταδιακά αλλά σταθερά. Τα όσα έγιναν στην Ουάσινγκτον ήταν το άναμμα της μαρκίζας στο νέο έργο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες επαναφοράς της Τουρκίας στο Δυτικό μαντρί ή τουλάχιστον διατήρησης σχέσης, αλλά πλέον έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή αντιστηρίγματος σε περίπτωση που η Τουρκία χαιρετήσει οριστικά κατά Ευρασία μεριά. Και να μην χαιρετήσει δεν θα έχει το περιθώριο να εκβιάζει τους Αμερικανούς με την ίδια αποτελεσματικότητα όπως παλιά διότι πλέον υπάρχει η Αλεξανδρούπολη που είναι το καινούργιο αμερικανικό κοσκινάκι μαζί με μερικές ακόμα βάσεις και μία σχέση η οποία λαμβάνει στρατηγικό χαρακτήρα, πολύ δε περισσότερο υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Ο πλωτός σταθμός παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη και κομβική υποδομή στον αμερικανικό «αντιρωσικό» σχεδιασμό . Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα φτιαχτούν νέοι σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία. Και η Κύπρος, δηλαδή, μπαίνει στον σκληρό ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης και της Δύσης συνολικά. Οπερ σημαίνει ότι ο  Ερντογάν θα παραβιάζει την ΑΟΖ κράτους που είναι κρίσιμο για τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Ενδιαφέρον.

Ας γυρίσουμε στην Ουάσινγκτον. «Ο Μητσοτάκης είναι ανέντιμος» είπε ο Ερντογάν, γιατί ζήτησε από τους Αμερικανούς να μην αποδεσμεύσουν τα 40 F-16 Viper που θέλει να αγοράσει η Τουρκία ούτε και την αναβάθμιση άλλων 80 που ζητά, διότι θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. «Μου υποσχέθηκε ότι δεν θα εμπλέξει τρίτους στα θέματά μας» πρόσθεσε απορημένος ο τύπος που έχει εισβάλλει σε ό,τι υπάρχει στον περίγυρο του. Αν έτσι του είπε ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν πίστεψε ότι η Ελλάδα θα δέχεται το τουρκικό ξεσάλωμα στο Αιγαίο δίχως να αξιοποιεί ό,τι συμμαχία μπορεί, τότε τι να πει κανείς. «Μπράβο» στον πρωθυπουργό που τον δούλεψε και στον Ερντογάν «ας πρόσεχε».

Πέρα από την πλάκα, η προοπτική το Κογκρέσο να μπλοκάρει τα F-16 Viper για την Τουρκία, τη στιγμή που η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την παραλαβή  83 δικών της F-16 αναβαθμισμένων σε Viper το 2028, θα έχει αναβαθμίσει άλλα 38 F-16 (Block 50) σε Μ, θα έχει σε πλήρη διαθεσιμότητα τα Mirage 2000-5 (ίσως και μερικά «κομμάτια» ακόμα δώρο από τους φίλους μας τους Εμιρατινούς), θα έχει ήδη από το 2026 παραλάβει και τα 24 Rafale (τα πρώτα πετάνε ήδη στο Αιγαίο, απλά δεν τα βλέπουν οι Τούρκοι) και από το 2028 θα παραλαμβάνει τα … F -35 (που προορίζονταν για την Τουρκία) είναι σενάριο από δράμα διανθισμένο με στοιχεία black humor. Οποιοσδήποτε στη θέση του Ερντογάν νεύρα θα είχε. Ούτε εγώ θα ήθελα να ξαναδώ τον Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments