Ελλάδα

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι αλλάζει με το νέο προσοντολόγιο

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι αλλάζει με το νέο προσοντολόγιο
Δημόσιοι υπάλληλοι: Δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του Δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του Δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση.  Το νέο Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνει ένα ενιαίο και απλουστευμένο προσοντολόγιο και κλαδολόγιο που επαναπροσδιορίζει τα κατά κλάδους ή ειδικότητες προσόντα διορισμού.

Ποιες ειδικότητες αφορά

Ενδεικτικά παραδείγματα:

  • α) ΠΕ: Διοικητικού-Οικονομικού, Οικονομικού-Διοικητικού, Διοικητικού και/ή Οικονομικού, Διοικητικής – Οικονομικής Στήριξης Και Διοικητικό-Οικονομικών Υπηρεσιών που μαζί με άλλους 25 κλάδους ομαδοποιούνται σε έναν (ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού).
  • β) ΔΕ: Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Λογιστικού Ειδικότητας Διοικητικού, Ταμία Λογιστή, Λογιστών Ταμείων, Λογιστικής, Λογιστικού, Λογιστικού – Διοικητικού, Λογιστών, που μαζί με άλλους 82 κλάδους συγχωνεύονται στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.

Στη θέση τους δημιουργούνται 544 νέοι κλάδοι και ειδικότητες με τη μείωση να αγγίζει το 80%.

Στην εκπαιδευτική βαθμίδα ΠΕ 191 νέοι κλάδοι – ειδικότητες αντικαθιστούν 619 (μείωση 69,1%), στην ΤΕ οι σημερινοί 501 ομαδοποιούνται σε 83 (μείωση 83%), στην ΔΕ από 1212 γίνονται 178 (μείωση 85,3%) και στην ΥΕ δημιουργούνται 33 κλάδοι – ειδικότητες από 359 που υφίστανται σήμερα (μείωση 66%).

Ποιες ειδικότητες καταργούνται

Παράλληλα, καταργούνται κλάδοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, όπως είναι ΔΕ Δακτυλογράφων, ΥΕ Συντηρητών Πειραματόζωων, ΥΕ Παρασκευαστών Παιδικών Τρύφων, ΥΕ Συνοδών Ανελκυστήρα, ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Αφοδευτηρίων, ΠΕ Οικιακής Οικονομίας, ΔΕ Ανδρών Νοσοκόμων, ΔΕ Ξενόγλωσσων Γραμματέων, ΔΕ Χείριστων Τηλεφωνικού Κέντρου και ΔΕ Τεχνιτών Οργάνων Παιδικών Χαρών.

Οι νέες ειδικότητες

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέοι κλάδοι – ειδικότητες, εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες εξελίξεις, όπως ΠΕ Βιοϊατρικών Επιστημών, ΠΕ Διοίκησης Τουρισμού, ΠΕ Σωφρονιστικής Διοίκησης, ΠΕ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Τεχνικού Ασφαλείας ,ΤΕ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κλπ.

Προσόντα διορισμού

Με το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο ορίζονται πλέον ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα, κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά, διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας του μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού τους και καθορίζεται η διαδικασία αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων των φορέων με τους νέους κλάδους και ειδικότητες του νέου ΠΔ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργεί τη δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού και στο εξής την ευθύνη, σε κεντρικό επίπεδο, να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες την έχει το υπουργείο Εσωτερικών. Το νέο ΠΔ αναμένεται να κατατεθεί στο ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα. Οι φορείς έχουν προθεσμία δύο μηνών να εναρμονίσουν τους οργανισμούς και τους εσωτερικούς κανονισμούς και να αναπροσαρμόσουν τα ψηφιακά οργανογράμματά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments