Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στον “αέρα” η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις στην ΑΑΔΕ

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στον “αέρα” η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις στην ΑΑΔΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Από σήμερα [27/5] άνοιξαν οι τροποποιητικές για τις φορολογικές δηλώσεις 2022 από την ΑΑΔΕ

Από σήμερα [27/5] άνοιξαν οι τροποποιητικές για τις φορολογικές δηλώσεις 2022, όπου ο καθένας θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να μπορεί να αλλάξει ή να διαφοροποιήσει κάποια από τα στοιχεία του.

Τι αλλάζει για τους εκπρόθεσμους

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, ο φορολογούμενος  ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Από φέτος δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι όσον αφορά στα προηγούμενα φορολογικά έτη, δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων (δυνατότητα υποβολής μέσω TAXISnet) υπάρχει μόνο για τα φορολογικά έτη από το 2015 έως το 2020 (έτη υποβολής δηλώσεων 2016-2021). Για τα έτη προ του 2015 η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων είναι εφικτή χειρόγραφα με προσέλευση στις ΔΟΥ.

Μπορείτε να υποβάλετε τις τροποποιητικές δηλώσεις, πατώντας εδώ.

Πως θα κερδίσετε έκπτωση 3%

Σύμφωνα με τα στοιχεία ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί παραπάνω από 90.000 δηλώσεις Ε1, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,4% του συνόλου των υπόχρεων. Για πρώτη φορά, στις φορολογικές δηλώσεις 2022 συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα).

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς κερδίζετε την έκπτωση του 3% στο φόρο

Οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments