Ελλάδα

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Η αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα κορυφώνεται

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Η αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα κορυφώνεται

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Shipfriends, torgachkin

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Αγωνία επικρατεί στην Ελλάδα, μετά την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από Ιρανούς ένοπλους στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο, μιας και όλες οι σκέψεις βρίσκονται στο ελληνικό πλήρωμα

Αγωνία επικρατεί στην Ελλάδα, μετά την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από Ιρανούς ένοπλους στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο, μιας και όλες οι σκέψεις βρίσκονται στο ελληνικό πλήρωμα [10 Έλληνες και 1 Κύπριος] και όλες οι υπηρεσίες είναι σε αναζήτηση λύσης για την απελευθεύρωσή τους.

Την ανακοίνωση της κατάληψης των δύο πλοίων την έκανε το  Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), λέγοντας πως: “οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν”.

Τα δύο πλοία, Delta Poseidon και Warrior, βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο και σύμφωνα με πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Την αγωνία των συγγενών και των φίλων των Ελλήνων ναυτικών εντείνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η απόβαση στο πλοίο Delta Poseidon έγινε με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους και στο πλοίο Prudent Warrior.

Άκαρπες, προς το παρών, οι προσπάθειες των Υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας

Από την πρώτη στιγμή τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας κινήθηκαν σε γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να βρουν μια λύση και να επικοινωνήσουν με τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη ενημέρωση, με τις ελληνικές Αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Για προληπτικούς λόγους, όσα πλοία είναι στον Περσικό κόλπο, βρίσκονται σε επαυξημένη επιφυλακή, σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, στην περίπτωση που οι καταδρομικές ενέργειες των Φρουρών της Επανάστασης επεκταθούν.

Ελάχιστες οι πληροφορίες για το πλήρωμα

Όσον αφορά τις τύχες των πληρωμάτων, η μόνη πληροφορία που έχει γίνει γνωστή μετά τις πρώτες στιγμές της «πειρατείας» είναι το γεγονός ότι οι ένοπλοι Φρουροί της Επανάστασης έχουν συγκεντρώσει όλο το πλήρωμα του Delta Poseidon στη γέφυρα του πλοίου. Όσον αφορά την κατάσταση του πληρώματος του Prudent Warrior, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο νεότερο.

Εικασίες για αντίποινα

Στο διπλωματικό θρίλερ που εξελίσσεται από χθες, οι πρώτες ερμηνείες που δίνονται, συσχετίζουν την καταδρομική επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης κατά των δύο ελληνικών πλοίων ως αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο.

«Πειρατεία» βλέπει το Υπουργείο Εξωτερικών

Η αντίδραση από πλευράς του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν σκληρή, προχωρώντας σε έντονο διάβημα κατά του Ιρανού Πρέσβη στην Αθήνα, κάνοντας ακόμη λόγο για «βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο». Αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη της υπόθεσης, η Βασιλίσσης Σοφίας προειδοποίησε ότι το συμβάν επισκιάζει το διμερές πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν, αλλά και τη σχέση ΕΕ-Ιράν, σε μια περίοδο έντονων διεθνών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments