Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Ψάχνουν τη “χρυσή τομή” στο εμπάργκο – Ακρίβεια και ενεργειακό στο τραπέζι

Σύνοδος Κορυφής: Ψάχνουν τη “χρυσή τομή” στο εμπάργκο – Ακρίβεια και ενεργειακό στο τραπέζι

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Αρχείου

Σύνοδος Κορυφής: Όλη η Ευρώπη είναι στραμμένη στη Σύνοδο Κορυφής των "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες, με τη συμμετοχή και της Ελλάδος, με τα θέματα που θα συζητηθούν να είναι αρκετά καίρια

Όλη η Ευρώπη είναι στραμμένη στη Σύνοδο Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες, με τη συμμετοχή και της Ελλάδος, έχοντας ως κύρια θέματα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο, για την ακρίβεια, αλλά και για το ενεργειακό.

Έτσι σήμερα και αύριο [30-31 Μαΐου] οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να βρουν λύσεις και να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή απέναντι στα «καυτά» θέματα που απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν τα βρίσκουν για το ρωσικό εμπάργκο

Όμως τα πράγματα αναμένεται να είναι… καυτά, μιας και από το “pre game” οι «27» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το ρωσικό εμπάργκο, καθώς οι χώρες που αντιδρούν, με πρώτη την Ουγγαρία, δεν πείθονται για τις εναλλακτικές που τους προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Η εξαίρεση για τις Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία παρουσιάζει ένα διπλό πρόβλημα, η μία πτυχή του οποίου αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Το επόμενο θέμα στο οποίο οι Ευρωπαίοι δεν παρουσιάζουν κοινή γραμμή, είναι η λίστα των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Για άλλη μία φορά, βορράς και νότος συγκρούονται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην πρότασή του για ένα είδος πλαφόν στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε από το Νταβός που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα: «Υποστήριξα την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και θα επαναφέρω αυτήν την πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες. Τι θα κάνουμε τον χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες; Ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το πεδίο».

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Η ατζέντα της έκτακτης Συνόδου περιλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ενεργειακό και τις επιπτώσεις του στην ακρίβεια, την επισιτιστική κρίση και την άμυνα της ΕΕ. «Παρών», μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο σκέλος που αφορά την Ουκρανία, ο οποίος θα μιλήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το πεδίο της μάχης και την κατάσταση στη χώρα του.

Πρώτο θέμα, λοιπόν, στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. «Μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες μας είναι να βοηθήσουμε το ουκρανικό κράτος, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, στις ανάγκες ρευστότητάς του.

Θα συζητήσουμε επίσης πώς να οργανώσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς θα απαιτηθεί μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες και προσθέτει: «Από την πρώτη κιόλας μέρα, ήμασταν ακλόνητοι στην ανθρωπιστική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό και την ηγεσία του. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Η ενότητά μας ήταν πάντα το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας και παραμένει η κατευθυντήρια αρχή μας».

“Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση”

Εξάλλου, την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, εξάλλου, για τις δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ. «Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και αντιμετωπίζουμε σοβαρούς κινδύνους πείνας και αποσταθεροποίησης σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη συνάντησή μας, θα συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα χρησιμοποιώντας τις υποδομές της ΕΕ. Θα δούμε επίσης πώς να συντονίσουμε καλύτερα τις πολυμερείς πρωτοβουλίες ως προς αυτό», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments