Πολιτική

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός

Δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου από την ΕΕ προς τη Ρωσία. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα ενώ αναφέρθηκε και στους δυνατούς συμμάχους της χώρας.

Για το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

“Το πρώτο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ξεκινά σε λίγο, θα είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα.” σημείωσε κατά την αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Για τα ενεργειακά

“Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.” αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ο οποίος κατ’επανάληψη έχει τονίσει την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)” ανέφερε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες

“Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες”. Ο πρωθυπουργός αναμένει τις ευρωπαϊκές ενέργειες διαφορετικά θα συνεχιστεί η κρατική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας

Όπως έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα. “Τέλος, θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments