Ελλάδα

Πειρατεία Ιράν: Επιστολή της Ελλάδας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για την κατάληψη των τάνκερ

Πειρατεία Ιράν: Επιστολή της Ελλάδας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για την κατάληψη των τάνκερ
Η επιστολή, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία υπόψη όλων των υπολοίπων μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και των συναφών διακυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών

Την καταδίκη της  για την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των συμβάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού» εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή της προς τον Οργανισμό για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ στο Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.

Με υπογράφοντα τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό, η επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΔΝΟ Κιτάκ Λι, παραθέτει τα γεγονότα, τονίζοντας πως στο Delta Poseidon επιβιβάστηκαν χωρίς άδεια, με χρήση ελικοπτέρου επτά άτομα, ενώ το πλοίο βρισκόταν στην ιρανική ΑΟΖ.

Το Prudent Warrior καταλήφθηκε από άλλη ένοπλη ομάδα ενώ φαίνεται να ήταν εντός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

«Οι παραπάνω ενέργειες είναι κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων και των κανονισμών που θέτει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών επί του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), ιδιαιτέρως των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην πρώτη περίπτωση και του δικαιώματος της αθώας διέλευσης στη δεύτερη περίπτωση, καθώς επίσης και της δικαιοδοσίας που αποδίδεται στη σημαία και στα παράκτια κράτη», σημειώνει μεταξύ άλλων η ελληνική επιστολή.

Γίνεται επίσης λόγος για ενέργειες που συνιστούν «σημαντικές απειλές για την ασφάλεια και την προστασία της ναυτιλίας πλησίον μίας θαλάσσιας διαδρομής κρίσιμης σημασίας για τη διεθνή ναυτιλία».

Ο κ. Ραπτάκης καταλήγει τονίζοντας πως ως χώρα-μέλος του ΔΝΟ η Ελλάδα «καταδικάζει ισχυρά τις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες».

Η επιστολή, όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά, τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία υπόψη όλων των υπολοίπων μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και των συναφών διακυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments