Άποψη

Η αλλαγή του ελληνικού παραδείγματος και η τουρκική υστερία

Η αλλαγή του ελληνικού παραδείγματος και η τουρκική υστερία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και αξιωματούχων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θυμίζουν όλο και πιο περισσότερο σκηνές από reality show

Το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και αξιωματούχων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θυμίζουν όλο και πιο περισσότερο σκηνές από reality show.

Οι τοποθετήσεις και το ύφος τους άνετα παραπέμπουν σε υστερική κατάσταση παίκτη που το κοινό επέλεξε να διώξει από το παιχνίδι.

Υπάρχει εξήγηση για αυτό. Η αλλαγή παραδείγματος από την ελληνική πλευρά. Οι Τούρκοι είχαν συνηθίσει να κάνουν ό,τι κάνουν και να λένε ό,τι λένε δίχως να υπάρχει ελληνική απάντηση αντίστοιχη της σοβαρότητας των προκλήσεών τους.

Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν και το θράσος τους πλέον αποκτά έντονες πινελιές γραφικότητας.

Δεν είχαν αντιμετωπίσει μία Ελλάδα η οποία καταγγέλλει διεθνώς την παράνομη, επιθετική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους και τώρα δεν μπορούν να χωνέψουν ότι πχ ο πρωθυπουργός στις επαφές του με Αμερικανούς και Ευρωπαίους δείχνει τον χάρτη της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» και εξηγεί τι σημαίνει αυτό όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά για τη σταθερότητα στην περιοχή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της ΕΕ και χωρών της περιοχής όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

«Ο Μητσοτάκης όπου βρεθεί δείχνει τον χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας» διαμαρτύρονται οι Τούρκοι και μία δική μας πρόχειρη απάντηση μπορεί να είναι ότι «εσείς φτιάξατε τον χάρτη, δικός σας είναι, εμείς απλά δείχνουμε αυτό που εσείς κυκλοφορείτε για να καταλάβουν και όσοι δεν γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της πειρατείας που αποπειράσθε».

Δεν έχουν συνηθίσει επίσης σε δηλώσεις όπως του πρωθυπουργού ότι «όποιος προσπαθήσει να παραβιάσει την κυριαρχία μας θα λάβει σαρωτική απάντηση» ή του υπουργού Εξωτερικών ότι «εμείς θα αποφασίζουμε πότε θα οξύνουμε του τόνους και όχι η Τουρκία»… Ή σε σχόλια στα όρια του τρολαρίσματος όπως του κ. Μητσοτάκη ότι «δεν θα κάνω ψυχανάλυση στα αδιέξοδα της τουρκική ηγεσίας»(!) ή για «φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών»…

Επίσης δεν είχαν ακούσει ποτέ δήλωση υπουργού Εξωτερικών και γενικά υψηλόβαθμου Έλληνα αξιωματούχου για τη σκοτεινή επέτειο Άλωσης της Πόλης, όπως του κ. Δένδια ο οποίος σε ανάρτησή του σχολίασε ότι «είναι αποφράς ημέρα για την εθνική μνήμη» και υπενθύμισε τον συνεχιζόμενο βανδαλισμό της Αγίας Σοφίας από την ημέρα που μετατράπηκε σε τζαμί.

Αυτή η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών πυροδότησε νέο υστερικό κρεσέντο με δηλώσεις επί δηλώσεων ότι η Αγία Σοφία είναι δική τους γιατί την «κατέκτησαν». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης με τις οποίες επαιρόταν για την «κατάκτηση» της Πόλης από τους Οθωμανούς και καταφερόταν κατά των «σύγχρονων απόγονων των Βυζαντινών που δολοπλοκούν». Είναι και ανόητοι. Διαφημίζουν ότι τα εδάφη και τα παγκόσμια μνημεία όπως η Αγία Σοφία είναι κατεκτημένα, ότι τα άρπαξαν, και ότι οι «ιδιοκτήτες» είναι οι «σύγχρονοι απόγονοι των Βυζαντινών»». Και όσοι δεν γνωρίζαν ιστορία, τώρα ξέρουν.

Η εμπλοκή τρίτων στα ελληνοτουρκικά με θέσεις υποστηρικτικές της Ελλάδας τους ενοχλεί αφάνταστα.

Ακόμα και η ληθαργική ΕΕ αναγκάστηκε να τοποθετηθεί και να κάνει διάβημα στην Τουρκία για τις  παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις!

Αυτό που δεν μπορούν να καταπιούν με τίποτα είναι η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, τα χειροκροτήματα που εισέπραξε και το ότι αφού κατήγγειλε την Τουρκία στους Αμερικανούς βουλευτές, τους ζήτησε να μην της αποδεσμεύσουν τα αναβαθμισμένα F-16…

Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η δήλωση του γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και πολύ περισσότερο την πώληση νέων, παρά τη θετική εισήγηση του Λευκού Οίκου…

Τελικά η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια ανακάλυψε το αυτονόητο και αυτό πρέπει να πιστωθεί στη κυβέρνηση. Ότι όταν η αντίδρασή της, λόγω και έργω,  στην τουρκική επιθετικότητα και στις προκλήσεις είναι αντίστοιχη της σοβαρότητας του θέματος, η συμπεριφορά των υπολοίπων μεταβάλλεται αναλόγως και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Εξάλλου η ευκολία με την οποία αποσταθεροποιείται η Τουρκία με απλές αλλά ουσιαστικές δηλώσεις και κινήσεις της ελληνικής πλευράς, λέει πολλά και χρήσιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments