Πολιτισμός

Μια πλήρης λίστα με όλες τις φορές που η Μόνα Λίζα έχει βανδαλιστεί, από το 1956 έως το 2022

Μια πλήρης λίστα με όλες τις φορές που η Μόνα Λίζα έχει βανδαλιστεί, από το 1956 έως το 2022

Πηγή Φωτογραφίας: History of Yesterday

Ο διάσημος πίνακας, γνωστός και ως Lia Gioconda, δέχθηκε την πιο πρόσφατη επίθεση τον Μάιο του 2022

Ίσως είναι αυτό το γνωστό, κάπως αυτάρεσκο χαμόγελο, αλλά υπάρχει κάτι στη Μόνα Λίζα που φαίνεται να προκαλεί ένα περίεργο είδος θυμού. Το διάσημο έργο τέχνης, ζωγραφισμένο από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι μεταξύ 1503 και 1519 και γνωστό και ως La Gioconda, δέχτηκε επίθεση με κέικ στις 29 Μαΐου 2022 — αλλά αυτό έχει ξανα συμβεί άλλες 4 φορές.

Ο πιο διάσημος πίνακας του κόσμου

Η πρώτη φορά που η Μόνα Λίζα δέχθηκε επίθεση ήταν το 1956 – και μάλλον η χειρότερη όταν το κάτω μισό του πίνακα βανδαλίστηκε με οξύ. Αν και υπάρχει γενικά σαν φήμη δεν είναι σαφές εάν αυτό οδήγησε σε κάποια ζημιά που έπρεπε να επισκευαστεί.

30 Δεκεμβρίου 1956: Της πέταξαν πέτρα

Τις τελευταίες μέρες του έτους 1956, η Μόνα Λίζα αντιμετώπισε τη δεύτερη επίθεση της. Ένας άστεγος Βολιβιανός ονόματι Ugo Unzaga Villegas πέταξε μια πέτρα στο αριστούργημα, σβήνοντας λίγη μπογιά από τον αγκώνα της – φαίνεται ότι μάλλον ήθελε να πάει φυλακή για να κοιμηθεί, δυστυχώς. Η ζημιά στον πίνακα επισκευάστηκε αργότερα, αφήνοντας τη Μόνα Λίζα ανέπαφη για άλλη μια φορά – και από τότε προστατεύτηκε με ένα γυάλινο περίβλημα.

Απρίλιος, 1974: Επίθεση με σπρέι

Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Ιαπωνία το 1974, και εκτέθηκε προσωρινά στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο, η Μόνα Λίζα δέχθηκε επίθεση από μια γυναίκα που χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι ως διαμαρτυρία για την έλλειψη προσβασιμότητας του μουσείου για θαμώνες όπως η ίδια. Προσπάθησε να ψεκάσει το έργο τέχνης με κόκκινη μπογιά, αλλά κατάφερε μόνο να ζωγραφίσει τη γυάλινη θήκη, αφήνοντας το έργο άθικτο.

August 2, 2009: Πέταξε μια κούπα

Το 2009, μια δυσαρεστημένη Ρωσίδα πέταξε θυμωμένη μια κεραμική κούπα πάνω στη Μόνα Λίζα, η οποία έγινε χίλια κομμάτια πάνω στο αλεξίσφαιρο γυαλί, αφήνοντας τον πίνακα άθικτο. Η γυναίκα ήταν θυμωμένη επειδή δεν της παραχωρήθηκε η γαλλική υπηκοότητα, με αποτέλεσμα να βανδαλίσει τον πίνακα.

29 Μαΐου 2022: Βανδαλισμός με τούρτα

Η πιο πρόσφατη απόπειρα βανδαλισμού της Μόνα Λίζα συνέβη όταν ένας διαδηλωτής με πρόφαση το κλίμα του πλανήτη νττύθηκε γυναίκα χρησιμοποιώντας αναπηρικό καροτσάκι για να πλησιάσει πιο κοντά στο διάσημο έργο, σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες του Λούβρου αυτό συμβαίνει για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Μόλις πλησίασε, πήδηξε από το αναπηρικό του καροτσάκι, προσπάθησε και δεν κατάφερε να σπάσει το αλεξίσφαιρο γυαλί που προστατεύει τον πίνακα, μετά άλειψε τούρτα στο τζάμι και «πέταξε τριαντάφυλλα παντού».

Ενώ συνοδευόταν από την ασφάλεια, ο 36χρονος είπε στους επισκέπτες: «Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν τη Γη, σκεφτείτε το. Όλοι οι καλλιτέχνες σου λένε σκέψου τη Γη, όλοι οι καλλιτέχνες σκέφτονται τη Γη, γι’ αυτό το έκανα. Σκεφτείτε τον πλανήτη». Μια δήλωση από το Λούβρο ανέφερε ότι η απόπειρα επίθεσης «δεν είχε καμία επίδραση στον πίνακα, ο οποίος δεν είχε καταστραφεί με κανέναν τρόπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments