Οικονομία

Βενζίνη: Έρχεται νέα αύξηση έως και 5 λεπτά το λίτρο

Βενζίνη: Έρχεται νέα αύξηση έως και 5 λεπτά το λίτρο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Βενζίνη: Η τιμή της βενζίνης έχει πάρει την... ανιούσα και τα πράγματα στο μέλλον είναι αρκετά δυσοίωνo

Η τιμή της βενζίνης έχει πάρει την… ανιούσα και τα πράγματα στο μέλλον είναι αρκετά δυσοίωνo, μιας και θα υπάρξει και νέα αύξηση τις επόμενες μέρες, της τάξης των 5 λεπτών στο λίτρο.

Τι σημαίνει όμως αυτό στην τσέπη του καταναλωτή; Σημαίνει πως αυτή η αύξηση θα φέρει νέες ανατιμήσεις τιμών σε όλα τα βασικά προϊόντα και την τσέπη των καταναλωτών να αδειάζει σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα υπάρχει και το κακό σενάριο να φτάσει και τα 3 ευρώ.

Στα ελληνικά διυλιστήρια  πουλάνε την αμόλυβδη 2,16 ευρώ και 1,70 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. «Σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα 10% που πρέπει να κερδίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί, δηλαδή η εταιρεία, το πρατήριο κι ο μεταφορέας. Άρα η τιμή θα πρέπει να είναι για τον καταναλωτή στα 2,36 για την αμόλυβδη», τόνισε χαρακτηριστικά.

venzini-2 Για το προσεχές διάστημα

Στη συνέχεια προέβλεψε ότι πολύ σύντομα η μέση τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει στα 2,50 και μάλιστα αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα έντονων ανατιμήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων τόσο μειώνεται ο τζίρος των πρατηρίων.

Ποια σενάρια εξετάζονται από την κυβέρνηση

Επέκταση ενδεχομένως και διεύρυνση του επιδόματος καυσίμων. Η επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης είναι πιθανόν να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και ίσως αυξηθεί, ενώ για το fuel pass, την επιδότηση δηλαδή των 30-50 ευρώ που λαμβάνουν οι δικαιούχοι-φυσικά πρόσωπα, εξετάζεται η εφαρμογή του μέτρου για ένα ακόμη τρίμηνο και ενδεχομένως η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά όπως μια έξτρα επιδότηση στα καύσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο). Ο Β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου, «προανήγγειλε» νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων μέσα στα επόμενα 24ωρα ενώ έκανε λόγο και για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Υπογράμμισε ότι η βενζίνη ανεβαίνει σχεδόν δύο με τρία λεπτά κάθε μέρα!

«Τις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί μια αύξηση στις διυλιστηριακές τιμές. Επειδή τα περισσότερα πρατήρια λόγω της ακρίβειας είχαν αποθέματα, τα οποία τελειώνουν, οι επόμενες παραγγελίες που θα γίνουν, θα είναι αυξημένες. Έτσι αναμένεται μια αύξηση 4-5 λεπτά τις επόμενες μία, δύο ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

«Εμείς πουλάμε με τις τιμές που έχουμε αγοράσει από πριν. Είναι όμως διασφαλισμένος ο καταναλωτής. Δεν θα υπάρχουν εκτεταμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας», πρόσθεσε. Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι «έχουμε παραδεχθεί όλοι ότι υπάρχει κερδοσκοπικό παιχνίδι παγκόσμια» και σημείωσε ότι αυτά τα παιχνίδια «δυστυχώς δεν μπορούν να ελεγχθούν. Το πρόβλημα δεν είναι εσωτερικό» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments