Άποψη

Ο Ερντογάν, το PKK και ο Φουκώ

Ο Ερντογάν, το PKK και ο Φουκώ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμά ότι του παρέχει αυτή την επικοινωνιακή δυνατότητα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν κουράζεται να απειλεί ότι θα εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά και ότι πρόκειται εισβάλει στο συριακό Κουρδιστάν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμά ότι του παρέχει αυτή την επικοινωνιακή δυνατότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματά ποτέ να εξηγεί τα σχέδιά του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει στο συριακό Κουρδιστάν, με κίνδυνο να εναντιωθεί τόσο στη Ρωσία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μόνο μια οδυνηρή ήττα για την ανθρωπότητα, αλλά περικλείει κινδύνους, καθώς κινδυνεύει να μετακινήσει τεκτονικές πλάκες της ευρύτερης περιοχής με απρόβλεπτους τρόπους.

Η Τουρκία είναι, εδώ και καιρό, ένας άβολος, ένας δύσκολος σύμμαχος για τους Δυτικούς. Σήμερα, θα μπορούσε να εμποδίσει τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς την Φινλανδία και την Σουηδία. Για τον Ερντογάν, αυτό δεν είναι το μόνο «περιουσιακό στοιχείο», που έχει στα χέρια του. Το στενό του Βοσπόρου, απ’ όπου θα μπορούσε να περάσει το ουκρανικό σιτάρι, η δύναμη της Τουρκίας και οι διφορούμενοι δεσμοί που διατηρεί με την Ρωσία είναι πρόσθετα δυνατά χαρτιά που έχει στα χέρια του. Αν έπρεπε να υπενθυμιστεί στους Αμερικανούς –και σε ορισμένους Ευρωπαίους– η κεντρική θέση αυτής της χώρας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αυταρχικός Τούρκος πρόεδρος θα βρει όλα τα μέσα για να το φροντίσει.

Απειλώντας την Συρία με μερική εισβολή στο έδαφός της, η Τουρκία προσπαθεί κυριολεκτικά να πάρει περισσότερο χώρο. Παλαιό όνειρο της Τουρκίας είναι να καταφέρει να νικήσει ολοκληρωτικά και να ξεμπερδέψει μια για πάντα με το PKK, δημιουργώντας μια ευρεία «λωρίδα ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων του.

Οι στόχοι αυτοί του Ερντογάν έχουν φέρει  τους Τούρκους σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με σχεδιασμούς της Ρωσίας, που είναι και οι δύο παρούσες στην περιοχή. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής δεν είναι πάντως τυχαία, καθώς η Ουκρανία απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο Ερντογάν έχει απομονωθεί διεθνώς, ιδίως στα μάτια της Δύσης. Αλλά όλος ο κόσμος δεν είναι Δύση, παραφράζοντας το διάσημο απόφθεγμα του Μισέλ Φουκώ.  Ο τραυματισμένος Ερντογάν φαίνεται να εννοεί τις απειλές του με τα μέλη του PKK, που ζουν στην εν λόγω περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments