Ελλάδα

Canadair: Πυροσβεστικό αεροσκάφος στέλνει η Ελλάδα στην Αλβανία

Canadair: Πυροσβεστικό αεροσκάφος στέλνει η Ελλάδα στην Αλβανία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Canadair: Αεροσκάφος Canadair CL-415 στέλνει η Ελλάδα στην Αλβανία για να συνδράμει στη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί Σάσων

Αεροσκάφος Canadair CL-415 στέλνει η Ελλάδα στην Αλβανία για να συνδράμει στη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί Σάσων (Sazan) στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνα.

Οι αλβανικές Αρχές αιτήθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής και η χώρα ανταποκρίθηκε άμεσα, καθώς με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ένα αεροσκάφος Canadair CL-415, το οποίο έχει ήδη αναχωρήσει για την Αλβανία.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει συνδράμει πολλές φορές τη γειτονική Αλβανία, τόσο για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με αποστολή εναέριων μέσων (2017), όσο και σε περιπτώσεις πλημμυρών (2017) και σεισμού (2019).

Τι είναι τα Canadair

Το Bombardier (πρώην Canadair) CL-415 (SuperScooper) είναι Καναδικό αμφίβιο αεροσκάφος, ειδικά σχεδιασμένο για ρόλους αεροπυρόσβεσης. Είναι το μόνο αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν τον ρόλο και βασίζεται στο CL-215 της ίδιας εταιρίας.

Το CL-415 έχει ικανότητα υδροληψίας μέχρι 6.140 λίτρων νερού από υδάτινες επιφάνειες (θάλασσες, λίμνες) που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς, το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει με επιβραδυντικό αφρό και να το επιρρίψει στη φωτιά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει στην βάση του για ανεφοδιασμό. Επίσης .σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να ρίχνει μεγάλες ποσότητες επιβραδυντικού υγρού, στα πρώτα στάδια της φωτιάς, αποτρέποντας την από το να βγει εκτός ελέγχου. Παράλληλα έγινε διαθέσιμη και μία έκδοση πολλαπλών ρόλων του CL-415 (CL-415MP) για χρήση ως αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης ή ελαφρύ μεταγωγικό.

Το CL-415 σε Ελληνική υπηρεσία

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-415 τον Ιανουάριο του 1999. Τα αεροσκάφη αρχικά εντάχθηκαν στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης που είχε ως έδρα την 112 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, και το 2006 η Μοίρα μετεγκαταστάθηκε στην 113 Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Τα Ελληνικά CL-415 επιχειρούν αποστολές αεροπυρόσβεσης και έρευνας και διάσωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments